Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 4
Sutra: 19° 19° 4
18. listopada 2019.
Odrastanje uz knjige

Odrasli ste uz puno knjiga kod kuće? To je izvrsno za vaš kognitivni razvoj

Foto Pixabay.com
Foto Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 22. listopad 2018. u 14:57 2018-10-22T14:57:53+02:00

Mladi tinejdžeri koji su odrasli uz knjige pokazali su isti nivo čitalačke i matematičke pismenosti kao sveučilišni diplomanti koji su odrasli uz samo nekoliko knjiga.

Ako ste odrasli u domu u kojem se nalazi pozamašan broj knjiga na policama, moguće je da će se to pozitivno odraziti na vašu osobnost.

Nova studija australskog Fakulteta za sociologiju pri Nacionalnom sveučilištu ustanovila je da odrastanje u okružju knjiga utječe na razvijenije čitalačke, matematičke i tehnološke vještine.

Istraživači su analizirali podatke s istraživanja provedenih između 2011. i 2015. godine koja su okupila 160 000 odraslih osoba između 25 i 65 godina u 31 državi svijeta, uključujući SAD, Njemačku, Francusku, Sloveniju, Italiju, Kanadu i Tursku.

Svim sudionicima postavljeno je pitanje koliko su knjiga u svom domu imali kada im je bilo 16 godina. Zbog lakšeg vizualizacije, ispitivači su ih uputili da jedan metar police s knjigama može držati oko 40 knjiga, a ponuđeni odgovori kretali su se od „10 ili manje” do „više od 500”, piše na službenoj stranici fakulteta.

Ako je kućanstvo sadržavalo barem 80 knjiga, sudionici su prikazali prosječnu stopu čitalačke i matematičke pismenosti koja je rasla paralelno s brojem knjiga koje kućanstvo sadrži. Rast je stao pri prosječnom broju knjiga od 350 ili više.

Osim toga, mladi tinejdžeri koji su odrasli uz knjige pokazali su isti nivo čitalačke i matematičke pismenosti kao sveučilišni diplomanti koji su odrasli uz samo nekoliko knjiga.

- Odrastanje uz kućne knjižnice potiče vještine u odrasloj dobi u trima ispitivanim područjima, više od dobrobiti roditeljskog odgoja, vlastitih obrazovnih ili profesionalnih dostignuća, navode istraživači.

Očekivano, najveći utjecaj ostvaruje se na čitateljsku pismenost.

Literarna ili čitateljska pismenost definirana je kao „sposobnost čitanja koje omogućava učinkovito sudjelovanje u društvu i postizanje osobnih ciljeva”. Sudionike se stoga testiralo na tekstovima različite zahtjevnosti, od čitanja kratkih informacija do složenih tekstova, s ciljem da se testira stupanj razumijevanja pročitanog.

Matematička pismenost odnosila se na „sposobnost korištenja matematičkih koncepata u svakodnevnom životu”, a tehnološka na „sposobnost korištenja digitalne tehnologije za komunikaciju s drugima, kao i sposobnost sakupljanja, analize i sinteze podataka”.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.