Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. veljače 2020.
Vjerski turizam

Na Križnom putu u Jeruzalemu križ se može i unajmiti. Cijena, prava sitnica

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 13. travanj 2017. u 13:20 2017-04-13T13:20:17+02:00

Mnoštvo vjernika doći će uoči Uskrsa u jeruzalemski stari grad kako prošli Via Dolorosom, ulicom kojom je Isus hodao noseći križ do Kalvarije

Tisuće kršćana na Veliki petak proći će istim putem kojim je Isus prošao na putu do raspeća. Za dobru cijenu, i ako znaju prave ljude, pritom mogu unajmiti veliki drveni križ i ponijeti ga na ramenu.

Mnoštvo vjernika doći će uoči Uskrsa u jeruzalemski stari grad kako prošli Via Dolorosom, ulicom kojom je Isus hodao noseći križ do Kalvarije, brežuljka gdje će ga raspeti.
Nekima hodanje popločenom, skliskom, uskom i zavojitom ulicom, od jedne do druge postaje Križnog puta, nije dovoljno. Žele pritom kopirati i izvorne okolnosti.

Po Bibliji, Isus je nakon što je osuđen na smrt ulicama Jeruzalema nosio križ na koji će ga kasnije raspeti. Njegovi susreti duž puta, padovi i patnje simbolično su rekreirani u 14 postaja Križnog puta.

Svake godine hodočasnici nose drvene križeve raznih veličina Via Dolorosom do crkve Svetog groba, gdje je po tradiciji Isusov grob.

Iako će neki hodočasnici donijeti sa sobom svoje križeve, većina ih to smatra posve neoriginalnim.

Na prvoj postaji Križnog puta »čovjek kojem ne znam ime, ali ga tamo svi znaju« zainteresiranima iznajmljuje 1,8 metara visok drveni križ, ispričao je agenciji dpa njemački turistički vodič.

Preko puta Prve postaje nalazi se prodavač koji prodaje krune od trnja. Cijena je 20 šekela (35 kuna). On će zainteresirane za nošenje križa potiho uputiti da se čovjek kojeg traže odaziva na ime Mazen.

Sunčeve zrake obasjavaju dvorište gdje je, po kršćanskoj tradiciji, Isus osuđen na smrt i išiban. Sve je puno turista koji polako njime kruže i fotografiraju.

Nema nikakvih znakova da se ovdje nešto iznajmljuje, nitko ne izvikuje ponude, nema izloga. Samo nekoliko muškaraca sjedi na stubama blizu ulaza. Očito je da nisu turisti. Jedan od njih predstavlja se kao Mazen.

U pokrajnjoj uličici, u velikoj crnoj vreći za smeće, ima dva velika drvena križa. Teški su i mogu se iznajmiti za 50 dolara po komadu (oko 350 kuna). Ostavljaju se kod Mazenovog suradnika na posljednjoj postaji, blizu koptske crkve svete Jelene.

Jedan od muškaraca koji sjedi s Mazenom preporučuje da se teret križa podijeli s turistima iz iste grupe. Ne samo fizički, nego i financijski. »Onda to stoji samo pet ili deset dolara po osobi«, kaže.

Mazen ne želi reći koliko ukupno križeva ima niti kako mu ide posao, radi li cijele godine ili samo oko Uskrsa.

Ovisno o tome tko pita, muškarci koji se bave ovim poslom, daju različite odgovore o svojim imenima i poslovnim vezama.

Trgovci u jeruzalemskom starom gradu opravdano su oprezni kada odgovaraju na pitanja, posebno ako nemaju registriran posao. Sumnjičavi su prema izraelskoj policiji koja u ovo doba godine, a sada se Uskrs poklopio i s Pesahom, rutinski pojačavaju sigurnosne mjere i više ih je na ulicama.

Iako se u danima uoči Uskrsa čini da turista i nema previše, Mazen upozorava da će na Veliki petak biti navala. »Ne primam rezervacije, pa dođite rano ako želite biti sigurni da ćete dobiti svoj križ«, kaže.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.