Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. veljače 2020.
Samopouzdanje bez etike

Muškarci su narcisoidniji od žena, što ima ima i dobre i loše strane

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 6. ožujak 2015. u 11:36 2015-03-06T11:36:12+01:00

ZAGREB  - Muškarci su narcisoidniji od žena, pokazala je analiza američkih znanstvenika nakon što su proučili podatke iz 355 znanstvenih članaka, disertacija i tehničkih priručnika u kojima je bilo uključeno više od 470 tisuća ljudi svih dobnih skupina.

Znanstvenici kažu da narcisoidnost ima dobre i loše strane.

"Narcisoidnost je povezana s raznim interpersonalnim disfunkcijama, uključujući nemogućnost održavanja zdrave dugoročne veze, neetičkim i agresivnim ponašanjem", kazala je vodeća autorica studije Emily Grijalva sa sveučilišta u američkom Buffalu.

"Istovremeno, narcizam potiče samopouzdanje, emotivnu stabilnost i prije će izroditi vođu", dodaje Grijalva.

U svojoj meta-analizi, Grijalva i njezin tim razmatrali su tri aspekta narcizma - čelništvo/autoritet, grandioznost/ekshibicionizam i iskorištavanje/uzimanje prava.

Utvrdili su da je razlika između spolova najveća u trećoj kategoriji. "Rezultat sugerira da, u usporedbi sa ženama, muškarci će više iskorištavati druge i vjerovati da su posebni i da im zato pripadaju privilegije", napisala je Grijalva u časopisu Psyhological Bulletin.

Tek nešto manja je razlika u kategoriji čelništvo/autoritet, a to znači da su muškarci skloniji tome da se nameću, da vode i imaju više moći.

U aspektu grandioznost/ekshibicionizam spolovi su podjednaki. "Drugim riječima, oba spola su jednako tašta, sklona ekshibicionizmu i zadubljena u sebe", kaže Grijalva.

Ukupno, zaključili su da su muškarci narcisoidniji za četvrtinu više od žena.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.