Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Mljac, mljac

Možete li zamisliti da ovo jedete? Kambodžani tvrde: 'Tarantule su ukusnije od friganih cvrčaka'

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 26. lipanj 2017. u 9:17 2017-06-26T09:17:00+02:00

PNOM PEN Pauk u kupaonici i to ne bogzna kakav kapitalac može napraviti čitavu obiteljsku pomutnju. Veliki dlakavi pauci kod Europljana izazivaju različite osjećaje, no nikako ne i gastronomsku žudnju. U šumama Kambodže lov na pauke svakodnevni je način zarade kojeg novčića više.

Kambodžani su tradicionalno koristili pauke za hranu i pogotovo za lijekove, no procvat nutricionističke kulture pauka dogodio se za vrijeme strahovlade genocidnog režima Crvenih Kmera na čelu sa sadističkim manijakom Polom Potom. Seljaci su tada prisilno novačeni u komune, zabranjeno je svako privatno vlasništvo, gradovi su ispražnjeni, a strojevi uništeni. Zabranjeno je svako znanje, medicina, pobijeni su gotovo svi liječnici, profesori i inženjeri. To je za posljedicu imalo katastrofalnu glad kakva u Kambodži nikad nije bila viđena. Crveni Kmeri na vlast su došli uz prešutnu potporu SAD-a i Zapada, jer su bili neprijateljski nastrojeni prema Vijetnamu, te su pobili oko dva milijuna ljudi u državi koja je brojila oko sedam milijuna.

Reuters

Narod se okrenuo lovu na pauke, ne bi li kako preživjeli. Danas su pauci izvor dodatne zarade mnogim seljacima u Kambodži. No lovci na pauke se boje da će se njihov broj smanjiti zbog krčenja šuma.

U selu Krasing lovci na tarantule krenuli su u pohod opremljeni motičicama za kopanje rupa u potrazi za paucima. Khim Khoy i njegova supruga Em Nak, oboje dvadeset i dvogodišnjaci, dio su ekipe seljana koja u lipnju, dok traje kišna sezona polaze u lov na osmonožce, tada posebno sočne i ukusne.

– Tarantule su ukusnije od cvrčaka, rekao je kupac Om Kumpheak (27), bacajući svježe ulovljenog pauka u vrelo ulje kako bi ga degustirao. Moram doći ovdje, jer su tarantule vrlo rijetke u Pnom Penu.

Golom rukom na pauka

– Nikad me nije ugrizla tarantula, rekao je Khim Khoy dok je u iskopanu rupu zavlačio ruku i zatim nježno izvukao svoju lovinu. Svaka tarantula košta 0,12 dolara.

– Kada je dobar dan, mogu zaraditi više od 12 dolara, rekao je Khoy. On svoj ulov prodaje na tržnici u gradu Skuon, 70 kilometara sjeverno od Pnom Pena. Tu je najveće tržište pauka u Kambodži, a posao svake godine raste.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.