Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Perfekcionisti

Mlade generacije zahtijevaju savršenstvo i loše reagiraju na pogreške. Zašto?

Izvor: Unsplash
Izvor: Unsplash
Autor:
Objavljeno: 15. veljača 2019. u 14:29 2019-02-15T14:29:38+01:00

Ova epidemija perfekcionizma u modernim zapadnim društvima je ozbiljan, čak i smrtonosan problem. Perfekcionizam je u istraživanjima čvrsto povezan s anksioznošću, stresom, depresijom, poremećajima prehrane i samoubojstvom

Nedavno je provedeno jedno od najvećih istraživanja perfekcionizma te je otkriveno da se perfekcionizam znatno povećao tijekom proteklih 25 godina i da jednako utječe na muškarce i žene, prenosi The Conversation.

- Perfekcionisti postaju neurotičniji i manje savjesni kako vrijeme prolazi, kaže Simon Sherry, klinički psiholog na Odjelu za psihologiju i neuroznanost Sveučilišta Dalhousie.

Perfekcionizam uključuje težnju za besprijekornošću i zahtijeva savršenstvo sebe i drugih. Izrazito negativne reakcije na pogreške, oštra samokritika, prigovaranje sumnje u sposobnost izvedbe i snažan osjećaj da su drugi kritični i zahtjevni također definiraju tu osobinu, navodi Sherry.

Sherry vjeruje da postoji hitna potreba za preventivnim naporima da se smanji surova i kontrolirajuća praksa roditeljstva i sociokulturološki utjecaji, kao što su nerealne medijske slike, koje doprinose perfekcionizmu.

Da bi stekli potpunije razumijevanje perfekcionizma, proveli su opsežnu analizu koja je uključivala 77 studija i gotovo 25.000 sudionika. Oko dvije trećine tih sudionika bile su žene, a mnogi su bili studenti sveučilišta zemalja kao što su Kanada, Sjedinjene Države i Velika Britanija. Sudionici bili su u dobi od 15 do 49 godina.

Otkrili su da su današnji mladi više perfekcionisti nego ikada prije. Zapravo, otkrili su da se perfekcionizam znatno povećao od 1990. godine. To znači da se milenijalci bore s perfekcionizmom više nego prethodne generacije.

Uzroci perfekcionizma su složeni. Porast perfekcionizma dolazi, barem djelomično, iz današnjeg svijeta gdje se rang i radna mjesta previše gledaju te se naglašava uspjeh i osobni interesi.

Kontrola i kritički roditelji također potiče razvoj perfekcionizma. S postovima društvenih medija koji prikazuju nerealno savršene živote i reklame koje prikazuju nedokučive standarde savršenstva, milenijalici su previše okruženi stvarima kojima se mjeri njihov uspjeh i neuspjeh.

Ova epidemija perfekcionizma u modernim zapadnim društvima je ozbiljan, čak i smrtonosan problem. Perfekcionizam je u istraživanjima čvrsto povezan s anksioznošću, stresom, depresijom, poremećajima prehrane i samoubojstvom, piše The Conversation.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.