Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
23. siječnja 2020.
Prokletstvo filtera

Majku razbjesnilo fotografiranje za školski godišnjak: Dječici ponudili opciju "retuširanja"

FOTO/Pexels
FOTO/Pexels
Autor:
Objavljeno: 3. studeni 2019. u 9:29 2019-11-03T09:29:41+01:00

"Koje dijete od osam godina treba biti paranoično o tome ima li 'nejednak ton kože'", pitala se majka.

Malo tko nema fotku iz školskih dana na kojoj ne izgleda smiješno, nosi neobičan "outfit" specifičan za to vrijeme ili neku kultnu frizuru nastalu kad su se škara uhvatile naše mame i bake. Posebnost školskih fotografija je upravo u tome - da su prirodne. Pogotovo kada je riječ o djeci u dobi od osam godina.

U ovo vrijeme filtera i društvenih mreža kada svi izgledaju "savršeno", sve mlađa djeca postaju opsjednuta vlastitim izgledom. Posebno je opasno kada im se takvo "savršenstvo" nameće tijekom školskog fotografiranja koje bi trebalo proizvesti iskrene dječje fotke za uspomenu.

Osnovno i "premium" retuširanje

Majka Sam Walker koja trenutno živi u Arizoni, na društvenim je mrežama podijelila fotku cjenika za školske fotografije njezine kćerke. Na cjeniku je mogla odabrati dva skuplja paketa koji uključuju "osnovno" i "premium" retuširanje fotografija. Prvi paket uključuje uklanjanje nepravilnosti s lica, a uz "premium" paket se mogu izbijeliti zubi te "izjednačiti ton kože", prenosi LADBible.

Walker je podijelila fotku i napisala: "Djevojčice danas imaju školsko fotografiranje i postoji opcija RETUŠIRANJA fotografije. Ponuđene su i dvije opcije.. Koji k...? Žalila sam se! Koje dijete od osam godina treba biti paranoično o tome ima li 'nejednak ton kože'", pitala se Walker.

FOTO/Sam Walker, Twitter

Objava na Twitteru nije prošla neopaženo pa je podijeljena nekoliko tisuća puta. Naišla je na bijes mnogih roditelja i korisnika društvene mreže, koji jednostavno ne mogu vjerovati što čitaju.

Retuširanje bez pristanka roditelja

"Ovo je zaista šokantno. Mislim, ozbiljno. Uz krizu mentalnog zdravlja s kojom se djeca suočavaju ovih dana, ne treba im ovakva poruka", piše jedan korisnik. "Volim što su fotke mojih klinaca iz škole generalno grozne. Nije li to poanta?", piše drugi.

Netko je pitao i osuđuje li škola kompaniju kojoj pripada cjenik.

LADBible prenosi da ovo nije potpuno neobično ponašanje. U jednom od komentara stoji da su fotke njihove djece bile retuširane bez pristanka. "Kada sam dobila fotografiju moje šestogodišnje kćerke, ista je bila retuširana. Izgledala je kao da ima šminku".

S druge strane, postoje komentari koji se slažu s opcijom retuširanja. "Imala sam ozbiljnih problema s aknama u školi. Molila sam mamu da retušira moje fotke i na kraju je popustila. To mi je bila najdraža školska fotka. Dakle ne, nije to potrebno djeci od osam godina, ali imajte na umu da kompanija fotografira i stariju djecu", stoji u jednom od komentara. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.