Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 6
Sutra: 18° 18° 6
15. listopada 2019.
Globalno istraživanje o "majanskom proročanstvu"

Internet, Hollywood i mediji "ubili" stravu: Samo 10 posto ljudi očekuje kraj svijeta

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor: ,
Objavljeno: 20. prosinac 2012. u 22:35 2012-12-20T22:35:00+01:00

Neki očekuju udar golema asteroida. Drugi očekuju rijetko galaktičko poravnanje koje će uzrokovati obrtanje Zemljinih magnetskih polova. Treći, pak, tvrde da znaju čak i točno vrijeme – 11 sati i 11 minuta po GMT-u, odnosno sat vremena poslije po srednjoeuropskom vremenu.

ZAGREB – Petak, 21. prosinca, zimski solsticij i kraj drevnog majanskog kalendara – datum je na koji deset posto stanovnika svijeta strahuje od kataklizme, pokazalo je globalno istraživanje Reutersa.

Nije ni čudo, piše BBC, s obzirom na to da je priča o kraju svijeta 21. prosinca 2012. zahvaljujući internetu, Hollywoodu i medijskom poticanju, naraširenije 'apokaliptično proročanstvo' u ljudskoj povijesti.

Treba znati unovčiti

Zbilja smo »out«. Jer, svi koji su »in«, neovisno na kojem mjestu zemaljske kugle se nalazili, imaju ako ne top destinaciju, kako to, igrom slučaja ili »igrom Maja« imaju Meksikanci, posjeduju bar neku piramidicu, vulkančić, spiljicu ili neki izmišljeni »orgonski generator« kao najsigurnije mjesto za doček onog neminovnog, a to je petak, 21. prosinca 2012. godine, dan kao stvoren za nestanak jedne civilizacije. Dakako da je sve to samo dobra turistička promidžba, da ne kažemo prodavanje onog nečeg muškog za bubrege, ali kako bilo da bilo nameće se pitanje »kako se u maloj zemlji za veliko pomodarstvo« nije našao nitko, ali baš nitko tko bi mogao unovčiti lakovjerje. Možda je odgovor sasvim jednostavan – baš onako kao što ne znamo iskoristiti novac iz EU fondova, valorizirati ništa osim sunca i mora, kao što ne znamo legende upregnuti u jaram turizma, a o svojim velikanima da ni ne govorimo. Nacija s toliko mašte, a toliko nemaštovitosti! 
 

Samo primjera radi, jer imalo zdravom mozgu odmah i iz prve jasno je da u igri »zadnjeg dana u povijesti čovječanstva« može sudjelovati samo onih dvjestotinjak top solventnih hrvatskih obitelji, dok hrvatsko obično pučanstvo može samo na sve to reći - pih, navest ćemo podatak kako su Meksikanci u promociju kataklizmičkog turizma uložili milijune i milijune dolara, što im se, gle za Hrvate čuda – vratilo i to tako što su katastrofičarima sedmodnevni boravak i obilazak majanskih svetišta, a sve u okviru svog »Mundo Maya 2012« turizma, naplaćivali od dvije do osamdeset tisuća dolara. Nije bitno jesu li platili 2 ili 80 tisuća dolara ali Meksiko je na temu katastrofe lani obišlo 60 milijuna turista. Treba li možda fiskalna kasa da se izračuna dobit?

Vodstvo francuskog sela Bugarach moralo je potražiti pomoć viših instanci jer je su bili premaleni da u svoje okrilje prime sve one koji su htjeli pobjeći pred katastrofom. Predstavivši se svijetu kao izvanzemaljska garaža malo su se preračunali pa je niti dvjestotinjak stanovnika majušnog mjestašca u Andama postalo zatočenicima vlastitog planinskog masiva, toliko klaustrofobično navalom onih koji su baš tamo odlučili naći utočište i spas u danu »D«, da su lagano pukli i rekli, tko je stigao, stigao je, kasa je puna i prepuna, a sad - vala, mi više ne bi. Čudaka nam je dosta. 

Kod nas čudaka ima napretek, inicijative nimalo. Pa ako već neće zlatne hrvatske obitelji, možda bi u nekom zakutku Lijepe naše, spas potražile nečije druge zlatne uzdanice, a barem mi mističnih mjesta imamo koliko ti srce i Sudnji dan hoće. I kako to već godinama biva – sve imamo, a ništa nemamo

Glavni povod za tu globalnu tjeskobu završetak je majanskog kalendarskog ciklusa nakon 5200 godina. Arheolog David Stuart, profesor na teksaškom sveučilištu i stručnjak koji je prevodio majanske hijeroglife, u intervjuu za Američki javni radio izjavio je dase 21. prosinca neće dogoditi aposlutno ništa. »Maje nikada, baš nikada, nisu rekle da će doći do kraja svijeta u bilo koje doba, a pogotovo ne da će to biti ove godine«, kazao je.

»Kraj majanskog kalendarskog ciklusa jest velika stvar – ako ste drevni majanski astronom ili svećenik. Izvan toga, ništa se neće dogoditi«. On je taj događaj usporedio s okretanjem brojčanika prijeđene kilometraže na automobilu. »Kada brojčanik dođe do kraja svih predviđenih znamenki, auto neće stati. Samo će ponovo kliknuti od nule, a vi ćete normalno voziti dalje«, rekao je.

Stuart nije jedini stručnjak koji je odmahnuo rukom na medijsku histeriju o kraju svijeta. NASA je na svojoj internetskoj stranici objavila da se to sigurno neće dogoditi. Rusko ministarstvo za izvanredna stanja također. Papa je prošle nedjelje pozvao vjernike da ne nasjedaju na lažna proročanstva i ne povjeruju u 'susvita'.

Nitko od proroka, međutim, nije siguran kako će svijet točno propasti. Neki očekuju udar golema asteroida. Drugi očekuju rijetko galaktičko poravnanje koje će uzrokovati obrtanje Zemljinih magnetskih polova. Treći, pak, tvrde da znaju čak i točno vrijeme – 11 sati i 11 minuta po GMT-u, odnosno sat vremena poslije po srednjoeuropskom vremenu.

U pet latinoameričkih država koje su još pod utjecajem drevne majanske kulture – u Meksiku, Gvatemali, Belizeu, Salvadoru i Hondurasu kraj kalendara razlog je za slavlje. Svečanosti su počele 16. prosinca, a kulminirat će u petak. U regiju je zbog toga stiglo oko 200 tisuća turista pa će se nekima 'kraj svijeta' i dobro isplatiti.

Kina pritvorila tisuću pripadnika kulta koji vjeruje u smak svijeta

No nagađanja o apokalipsi proširila su se, izgleda, svim kontinentima. Rusi se pripremaju na svoj način, gomilajući zalihe votke. U Kini su se vlasti uhićenjem stotinjak glasnika propasti pobrinule da glasine utihnu. 

Naime, kineske su vlasti pojačale borbu protiv kulta 'Boga svemogućega' koji vjeruje da će u petak biti smak svijeta i pritvorile su oko tisuću ljudi, objavili su državni mediji.

Zadnjih tjedana stotine pripadnika toga kulta sukobljavaju se s policijom, katkad i pred zgradama državne uprave u središnjem dijelu pokrajine Henana, na sjeveru Shaanxija i na jugozapadu Gansua, ako je vjerovati slikama na popularnim mikroblogovima.

Vlada kaže kako taj kult poziva na »konačnu borbu« radi ubijanja »Crvenog zmaja« komunističke partije, te da odašilje upozorenja o skorom sudnjem danu utemeljena na starom majanskom kalendaru koji je navodno predvidio kraj svijeta 21. prosinca 2012.

Policija je dosad u sedam pokrajina pritvorila oko tisuću pripadnika toga kulta, objavio je u četvrtak kineski Narodni dnevnik na svojoj internetskoj stranici. Njih četiri stotine navodno je pritvoreno u izoliranoj dalekoj zapadnoj pokrajini Qinghaiju.

Sljedbenici te sekte raspačavaju letke na kojima piše kako će svijet nestati 2012., objavili su državni mediji. 

No, tko je bio u pravu, a tko u krivu, ionako ćemo brzo doznati...  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.