Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
25. siječnja 2020.
Iznenađujući podaci istraživanja

Ekonomska situacija u Njemačkoj nikad bolja, no kod mladih Nijemaca nema optimizma

Foto YouTube screenshot
Foto YouTube screenshot
Autor:
Objavljeno: 1. listopad 2018. u 14:21 2018-10-01T14:21:00+02:00

Mladi su Njemci sretni s vlastitim životom i trenutnim ekonomskim stanjem, no jako ih brine smjer u kojem zemlja u ideološkom smislu ide i koliko se misli na bitna ulaganja za bolje sutra

Ekonomski rast koji Njemačka trenutno bilježi rekordnih je razmjera. Stopa nezaposlenosti i kriminala nikad nije bila niža, pazi se na okoliš, standard je poprilično visok, vremena za kvalitetan odmor ima te čak 81 posto Nijemaca izjasnilo se zadovoljnima ili vrlo zadovoljnima svojim životnim standardnom. No Nijemci, naročito mlađe generacije, ne dijele taj optimizam kada je u pitanju budućnost države, prenosi BBC.

U istraživanju koje je napravljeno za njemački RTL naspram 81 posto Nijemaca koji su sretni vlastitim životom, njih 10 posto manje zadovoljno je državom u cjelini. 71 posto ispitanika zadovoljno je s političkim sustavom kakav u Njemačkoj teoretski postoji, no samo 14 posto ispitanika zadovoljno je sa sustavom u njegovoj praksi.

Ono što u prvom redu brine mlade Nijemce jest ideja da postoji previše problema koje su nakupili njihovi preci te da je njihova budućnost određena starijom generacijom. Spomenuto se odnosi i na značajan porast krajnje desnih organizacija koje u javnom prostoru svojim istupima isključivosti i netrpeljivosti potvrđuju tezu da određene traume prošlosti, koliko god godina živjeli u tom uvjerenju, u principu nisu izbrisane.

Desni ekstremizam u centru javnog diskursa

Problemi migranata koji su ovog ljeta umalo presudili novoj vladi, istup njemačkog nogometnog reprezentativca turskih korijena Mesuta Özila iz nacionalnog tima zbog rasističkih komentara suigrača i navijača, radikalni marš i neredi u Chemnitzu, samo su dio negativne medijske slike koja brine mlade. Brine ih što snage netrpeljivosti ponovno jačaju.

Till Baaken, 28-godišnji stanovnik Berlina za BBC je rekao da je porast ekstremno desnih populističkih pokreta toliko prisutan u javnom medijskom prostoru da teme obilježene nekim oblikom mržnje postaju dominantne.

- Čini mi se da je cijeli politički diskurs orijentiran na migracije, mržnju i kriminal. Nema fokusa na prave probleme koje ćemo imati ili koje imamo u ovom trenutku, rekao je Baaken imajući na umu poboljšavanje zdravstvenog sustava, edukacije i pripremanja mladih danas da ostvare sigurnu mirovinu sutra.

Država ne ulaže dovoljno u edukaciju

- Trenutno se držimo u redu, ili se ja držim u redu. No očito je da ako pogledate 10 godina u budućnost, nalazimo se na određenom križanju. Mislim da su svi pomalo zabrinuti zbog smjera kojim će nas odvesti rastući desni populizam, uz činjenicu da država ne ulaže dovoljno u edukaciju i infrastrukturu, što bi trebao biti temelj naše budućnosti, zaključio je Baaken.

Još uvijek svježe sjećanje na sramotna zbivanja u Chemnitzu plaši i 24-godišnjeg studenta Jule Löwa.

- Gotovo cijeli svoj život mislio sam da ono što smo učili u školi - njemački nacionalizam i povijest prošlog stoljeća - da smo to ostavili iza sebe. A stvarnost nam sad pokazuje drugo. Ono što se dogodilo u Chemnitzu čini se kao izoliran događaj, no to je dokaz da se takvo što može ponoviti bilo gdje u državi ako se diskurs ne promijeni. Chemnitz nije tako daleko od onoga gdje smo sada, zaključio je berlinski student.

Izvor: BBC

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.