Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
'Primitivno praznovjerje'

Einsteinovo pismo prodano za gotovo 2,9 milijuna dolara: '' Bog za mene nije ništa nego proizvod ljudske slabosti''

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 4. prosinac 2018. u 22:52 2018-12-04T22:52:04+01:00

 Pismo iz 1954. u kojem je Albert Einstein odbacio riječ Bog kao »proizvod ljudske slabosti« i u kojem govori o svojem židovskom identitetu prodano je u utorak na dražbi za gotovo 2,9 milijuna dolara, objavila je glasnogovornica aukcijske kuće Christie's.
U svojem pismu, upućenom njemačko-židovskom filozofu Ericu Gutkindu Einstein daje potpuno iskreno i ogoljeno mišljenje o vjeri, nazivajući Bibliju »kolekcijom plemenitih ali ipak primitivnih legendi«.

»Riječ Bog za mene nije ništa nego izraz i proizvod ljudske slabosti«, napisao je fizičar godinu dana prije svoje smrti.
Današnja cijena postignuta na dražbi u New Yorku, koja je završena u četiri minute, bila je puno više od procjene Christie'sa koja se kretala oko 1,5 milijuna dolara.
Einstein je pismo napisao dok je živio u Princetonu, New Jersey, kao odgovor na Gutkindovu knjigu iz 1952. u kojoj je pisao o židovstvu, Izraelu i modernom dobu.
Fizičar se također uhvatio Gutkindovog stajališta da je židovski narod izabran, kazavši da – iako rado pripada židovskom narodu – svoju vjeru smatra, kao i ostale, inkarnacijom primitivnog praznovjerja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.