Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. studenoga 2019.
Veliki E

Droga ljubavi: Novo fantastično otkriće sugerira da MDMA kao lijek mijenja društvenu spoznaju

Izvor: Screenshot/Instagram
Izvor: Screenshot/Instagram
Autor:
Objavljeno: 29. siječanj 2019. u 14:26 2019-01-29T14:26:43+01:00

Ovo će, nadamo se, olakšati istraživanje svih droga s terapeutskim potencijalom za neurološke poremećaje ili duševne bolesti, bez obzira na to koriste li se rekreativno ili ne.

Rekreativnim korisnicima, ecstasy odavno poveznica sa skladnim načinom razmišljanja i pozitivnim ˝mindsetom˝, a sada to istraživanja i potvrđuju. U novoj studiji o MDMA, glavnom sastojku ecstasyj-a, droga je doista učinila ljude podložnima boljoj suradnji i komunikaciji, ali samo s ljudima kojima vjeruju.

Provedena na King's College u Londonu, studija je prva koja je detaljno ispitala MDMA-in utjecaj na kooperativno ponašanje. Istraživači su dali dvadeset zdravih odraslih muškaraca tipičnu MDMA rekreacijsku dozu ili placebo.

Sudionici su zatim odigrali online igru protiv nevidljivog protivnika, surađujući ili natječući se za bodove. Ako su oboje odlučili surađivati, oboje su dobili bodove, ali ako se jedan odlučio za suradnju, a drugi za natjecanje, igrač koji se odlučio za natjecanje dobio je sve bodove.

- Nismo bili iznenađeni što je MDMA učinila ljude kooperativnijima, jer se to uklapa u subjektivna izvješća rekreativnih korisnika ecstasy-a, rekao je Mitul Mehta, koji je vodio studiju.

- Bili smo iznenađeni što je MDMA utjecala samo na ponašanje prema pouzdanim protivnicima."

Sudionicima je rečeno da su njihovi protivnici ljudski, iako su igrali s računalima. Oni su procijenili koliko je vjerodostojan drugi „igrač“ gledajući kad će i koliko često odlučiti prestati surađivati i početi se natjecati. MDMA nije utjecala na ove ocjene.

Istraživanje bi moglo pomoći u razvoju novih terapija za psihijatrijska stanja

Osim što su promatrali njihovo ponašanje, Mehta i njegovi kolege mogli vidjeti kako droge utječu na mozak ljudi. MDMA je povećala aktivnost mozga u više područja povezanih s društvenom spoznajom, ali samo kada je sudionik primio povratne informacije od drugih igrača.

- Ovo istraživanje je važno kako bismo izgradili naše razumijevanje o tome kako droga može promijeniti društvenu spoznaju, rekao je Mehta te dodao: Ima primjenu u testiranju novih terapija lijekovima za poremećaje raspoloženja i tjeskobe. Također nam govori koje dijelove zadatka MDMA može preinačiti, tako da možemo ciljati na dijelove ponašanja s kojima ljudi imaju poteškoće.

Istraživači koji proučavaju učinke MDMA suočavaju se s regulatornim preprekama

MDMA je klasificirana s visokim potencijalom zlouporabe i nije prihvaćena za medicinsku uporabu. To otežava istraživanje. Potrebne su posebne dozvole i nadzor, kako za istraživački tim tako i za ljekarnu koja čuva i izdaje droge za istraživanje.

- To je skupo i dugotrajno, rekla je Mehta: Malo je skupina koje imaju podršku od svojih ljekarni i financije za prevladavanje tih ograničenja.

Međutim, regulatorno okruženje za istraživanje MDMA polako se mijenja. Potencijal MDMA-e u liječenju PTSP-a dobiva na pozornosti, a psihoterapija potpomognuta MDMA-om prošle je godine proglašena probojnom terapijom američke Uprave za hranu i lijekove.

Mehta je ohrabren ovim razvojem: Ovo će, nadamo se, olakšati istraživanje svih droga s terapeutskim potencijalom za neurološke poremećaje ili duševne bolesti, bez obzira na to koriste li se rekreativno ili ne, prenosi Reasearch Gate.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.