Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. siječnja 2020.
Winter is coming

Danas obilježavamo noć koju popularno zovemo najmračnijom u godini

Photo: Pixabay
Photo: Pixabay
Autor:
Objavljeno: 21. prosinac 2018. u 12:31 2018-12-21T12:31:25+01:00

Zimski solsticij predstavlja najkraći dan u godini. Suprotno popularnom mišljenju, to nije nužno i prvi dan zime.

Naravno da svaki dan traje 24 sata - zimski solsticij ili "najkraći dan u godini" najkraći je u smislu da je toga dana najkraće razdoblje od izlaska do zalaska Sunca. 

Svaki dan traje 24 sata, pa tako i „najkraći dan u godini“ koji je ime dobio zato što na taj dan imamo najkraće razdoblje od izlaska do zalaska Sunca. Eduvizija objašnjava da Zemlja obilazi Sunce po svojoj putanji tako da joj je jedan od polova uvijek više nagnut Suncu od onog drugog. U vrijeme proljetne i jesenske ravnodnevnice, Zemljine se polutke izjednače. U vrijeme zimskog solsticija, Sjeverni je pol najudaljeniji od Sunca, a južni najpriklonjeniji. Taj je dan Južna polutka najviše obasjana Suncem i dan je najdulji, a noć najkraća u godini. Nasuprot tome, sjeverna polutka ima najkraći dan i najdulju noć.

Upravo se taj dan astronomski računa kao prvi dan zime. Tako nas danas čeka najduža noć. Budući da Sunce izlazi u 07:15, a zalazi u 15:58 sati, znači da će dan trajati 8,43 sati, a noć 15,17 sati, saznajemo s Pisarnice.  Zimski solsticij već stoljećima u predajama predstavlja moć i povratak sunca uz mnoge rituale.

Molitva

Zimski solsticij je prema britanskoj predaji vrijeme kada se povratno gleda na prethodne godine. Stoga se ljudi okupljaju i molitvom prizivaju sunce i blagostanje u narednoj godini. U Velikoj je Britaniji popularno okupljalište već stoljećima, Stonehenge, gdje se mnogi okupljaju da bi čekali izlazak sunca.

Druidi i imela

Mnoge tradicije danas povezujemo s Božićem, ali korijeni sežu još u doba druida. Mirror objašnjava da su druidski svećenici koristili imelu i današnja božićna drvca u proslavama zimskog solsticija. Druidi su koristili zimzeleno drveće kao simbol vječnog života tijekom solsticija.

Za ljude koji i danas obilježavaju zimski solsticij, rituali uključuju pisanje dnevnika, stvaranje svjetlosnog kruga pomoću svijeća i veliko čišćenje. Savjetuje se da vođenjem dnevnika pročistite vlastiti um, spoznate samog sebe  i uđete u novi dio godine mirno i spokojno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.