Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. studenoga 2019.
Zeleno svjetlo u SAD-u

DOBAR TEK! Umjetno meso uskoro stiže na tanjure. Cijena? Sitnica

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 19. studeni 2018. u 20:22 2018-11-19T20:22:00+01:00

Izraelska start-up tvrtka Future Meat Technology je primjerice objavila da bi mogla proizvesti umjetno meso po cijeni do 700 dolara po kilogramu, a tu bi cijenu znatno umanjila do 2020. 

Nedostaje još samo nešto prihvatljiviji naziv nego što je 'umjetno meso' ili 'sintetičko meso' te još nekoliko koraka kako bi se umanjila cijena proizvoda, no meso uzgojeno u laboratoriju iz staničnih kultura približava se našem stolu, piše Il Mesaggero.  

Jednu od glavnih prepreka uklonile su nedavno institucije u SAD-u, koje su praktički odobrile komercijalizaciju novog proizvoda koja bi mogla započeti 2020. godine.

U zajedničkom priopćenju američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) i agencije za hranu i lijekove (FDA) stoji naime da će se zajednički pobrinuti za reguliranje i sigurnost tih novih proizvoda.

Nakon višemjesečne rasprave te su se dvije institucije dogovorile o praćenju raznih faza proizvodnje umjetnog mesa

'Zaključili smo da će obje institucije nadgledati proizvodnju: FDA će se baviti prikupljanjem i čuvanjem stanica, uzgajanjem i diferencijacijom, a USDA će se baviti proizvodnjom i etiketiranjem umjetnog mesa. S obzirom da ove dvije institucije imaju ovlast da reguliraju proizvodnju hrane iz staničnih kultura dobivenih od životinja, američka administracija ne smatra potrebnim usvajanje dodatnog zakona o tom pitanju', piše u njihovom priopćenju.

Prvi eksperiment 2013.

Prvi eksperiment s hamburgerom dobivenim u laboratoriju pamtimo iz 2013. godine, kada je nizozemski istraživač Mark Post, koji je prvi predvidio da će se umjetno meso naći na tanjurima 2020., poslužio grupi novinara hamburger koji je bio proizvod dvogodišnjeg rada u laboratoriju koji je stajao 325 tisuća dolara.

Od tada nekoliko tvrtki se okrenulo novom izazovu, od američkih Memphis Meat i Finless Food, do izraelske tvrtke Aleph farm i nizozemske Mosa Meat, koju je osnovao upravo Mark Post.

Univerzalni recept sastoji se u tome da se dobiju velike količine životinjskih mišićnih stanica, po mogućnosti s udjelom masnih stanica kako bi se osigurao okus vrlo sličan okusu 'pravog' mesa.  

No prije valja riješiti pitanje naziva umjetnog mesa, oko kojeg se mnogi prepiru. Kao prvo, naziv 'umjetno meso' mogao bi udaljiti potrošače, a budući proizvođači preferiraju naziv 'čisto meso', 'uzgojeno meso' ili 'meso dobiveno iz stanica'. Američki stočari  su s druge strane vrlo ljutiti i ne žele da se riječ 'meso' koristi ni za kakav proizvod koji nije dobiven klanjem životinja. 

Cijena zasad astronomska 

Kada se postigne dogovor oko naziva, trebat će postići prihvatljivu cijenu, a po tom pitanju budući su proizvođači optimistični. 

Izraelska start-up tvrtka Future Meat Technology je primjerice objavila da bi mogla proizvesti umjetno meso po cijeni do 700 dolara po kilogramu, a tu bi cijenu znatno umanjila do 2020. 

Udruženje talijanskih poljoprivrednika smatra da ovakvo umjetno meso nije prijetnja onom 'prirodnom', jer talijanski potrošači nisu spremni kupovati sintetičko meso.

Prema anketi koju je proveo Coldiretti među talijanskim građanima, čak 75 posto ispitanika protivi se konzumaciji umjetnog mesa, kako iz moralnih razloga tako i zbog zabrinutosti za zdravlje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija