Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. studenoga 2019.
Proizvođači na mukama

Čokoladna apokalipsa: Predviđa se da će većina izvora kakaa nestati do 2050. godine

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 26. rujan 2018. u 16:28 2018-09-26T16:28:03+02:00

Nestanak čokolade do 2050. godine? Više recentnih istraživanja ističe da su ispred nas velike čokoladne krize.

Premda rast novih tržišta čokoladom jača snažnije negoli ikada prije jer istočne kulture poput indijske i kineske već godinama na sve šira vrata dočekuju nekad nedostižnu čokoladu, koja je s porastom platežne moći srednjeg staleža sada mnogo dostupnija i traženija, proizvođači kakaa nalaze se u sve većim mukama.

Ta delikatna biljka koja stoji iza čokolade traži vlažnu tropsku klimu i sjene prašuma što ograničava područja gdje se može uzgajati. Vodeće se regije uglavnom nalaze u zapadnoj Africi, a Obala Bjelokosti i Gana same donose više od 50 posto cjelokupne svjetske produkcije kakaa, navodi profesorica Jovana Stanisljevic iz Grenoble École de Management za The Conversation.

Uz ograničena područja uzgoja, značajan problem za uzgoj kakaa predstavljaju posljedice globalnog zatopljenja zbog kojeg se plantaže doslovce trebaju preseliti uzbrdo kako bi se zadržali potrebni uvjeti uzgoja. Izazov je to za područja gdje je dostupna zemlja ograničena, a na ostalim predjelima uzgoj nije dopušten ili uopće pogodan.

Ostali neprijatelji kakaa dolaze u različitim oblicima i veličinama, a među njima ističu se razne bolesti i štetnici. Procjene navode da se zbog njih od ukupnog godišnjeg globalno prinosa izgubi između 30 do 40 posto kakaa.

Foto Pixabay.com

U lipnju ove godine Obala Bjelokosti objavila je da će trebati uništiti jednu cijelu plantažu kakaa od 100 000 hektara koja je zaražena biljnim virusom, u nastojanju da se virus ne proširi dalje. Bit će potrebno otprilike pet godina da se to veliko područje oporavi i iznova zasadi, navodi Stanisljevic.

Kao rezultat ovih prirodnih opasnosti, klimatskim promjenama i stalnim fluktuacijama cijena, brojni uzgajivači kakaa razmatraju prelazak uzgoj profitabilnijih i otpornijih vrsta. Primjerice, Indonezija, treća po veličini sila kakaa, doživjela je značajan pad proizvodnje od 2010. godine zbog slabog vremena i starosti stabala. Posljedično, mnogi su se farmeri prebacili na uzgoj jednostavnijih vrsta poput kukuruza ili palminog ulja.

Uz sve navedeno, problem nedovoljne umreženosti, razvoja i kontrole proizvodnje na ionako osiromašenim područjima ne donose dobre vijesti kako za budućnost spomenutih krajeva, tako i uzgoj kakaa te u konačnici - proizvodnje čokolade.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.