Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
10. prosinca 2019.
Plastična ambalaža

Britanci poštom šalju prazne vrećice čipsa najvećem proizvođaču da povećaju svijest o stvaranju otpada

Izvor Twitter
Izvor Twitter
Autor:
Objavljeno: 27. rujan 2018. u 8:20 2018-09-27T08:20:19+02:00

Najveći britanski proizvođač čipsa "Walkers" obećao je riješiti problem nerazgradivosti ambalaže do 2025. godine, no njihovi potrošači smatraju da je to prekasno pa prazne plastične vrećice čipsa masovno šalju na Walkersovu adresu.

Tisuće Britanaca uključilo se u akciju osvješćivana potrebe da se što prije riješi problem plastične ambalaže Walkersa - najvećeg proizvođača čipsa i grickalica u Britaniji - koji proizvodi ogromne količine nerazgradivih vrećica na dnevnoj bazi, a već godinama ne čini ništa po pitanju njihove sanacije te osmišljavanja održivijih načina proizvodnje.

- Walkers proizvodi zapanjujućih 7.000 plastičnih vrećica za čips u minuti, a ne plaća ništa da to počisti. Moraju početi slušati svoje kupce i poduzeti akcije sada, rekla je za BBC Cathy Warren sudionica aktivističke organizacije "38 Degrees".

Organizacija je osmislila inicijativu u kojoj građani koji konzumiraju Walkers proizvode, a ne slažu se s njihovom neosviještenom politikom, šalju putem pošte prazne plastične omote čipsa kako bi u najvećeg proizvođača čipsa u Britaniji povećali svijest o količini otpada kojeg stvaraju.

"Uzduž i poprijeko države ljudi ovim putem govore Walkersu da se suoči s problemom plastičnog otpada", naglašava Waren.

Kraj problema do 2025.

Iz Walkersa tvrde da je njihovo pakiranje dizajnirano na način da proizvode održi svježima te spriječi bacanje hrane.

Potvrđuju da su krenuli primati prazne vrećice čipsa te da će ovu gestu potrošača koristiti za "istraživanje".

- Prepoznajemo trud potrošača da ovim činom privuku našu pažnju. Vrećice koje su vraćene na našu adresu iskoristit će se u istraživanju, dok predano radimo na povećanju reciklažnosti naših pakiranja, poručio je glasnogovornik Walkersa.

Cilj je kompanije da do 2025. godine pakiranja postanu 100 spremna za reciklažu i biorazgradiva te se pilot projekti takvih pakiranja već provode u SAD-u, Indiji i Kini.

Oglasile se i britanske pošte

No koliko potrošači nisu zadovoljni sa spomenutim planovima, tvrdi i činjenica da su se oglasile i britanske pošte koje mole građane da plastične vrećice stave u kuverte jer uz nepravilno poslane vrećice djelatnici pošte provode mnogo više vremena u sortiranju i slanju što značajno otežava njihov posao, tvrde iz BBC-ja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.