Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
9. prosinca 2019.
ADVENT

Bivša šoping meka i dalje privlači turiste: Trst savršeno odredište za jednodnevni izlet

Foto: Sergej Drechsler
Foto: Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 7. prosinac 2018. u 17:56 2018-12-07T17:56:30+01:00

Osim što možete uživati u adventu na talijanski način, možete prošetati gradom i doživjeti ga na malo drugačiji način

Nedostaje vam ideja za izlet? Možda je ovaj vikend savršena prilika da svratite do Trsta, na kavu i kolač, ili možda pizzu, ili na otvorenje tamošnjeg Adventa. Prognoza bi trebala biti malo bolja nego u našim krajevima, no i da padne kiša, neće pokvariti doživljaj.

Točno u 10 i 30 na Piazza della Borsa uz nastup limene glazbe otvara se Mercatino di Natale koji će trajati sve do kraja blagdana. Od 15 sati bit će moguće provozati se kočijom na Piazza Unità, a u još nekoliko ulica bit će prigodan zabavni program za djecu i odrasle. Od 16 do 18 sati moguće se fotografirati s Djedom Božićnjakom koji će imati svoj punkt na Piazza Unità. Tamo će biti i u nedjelju ujutro.
Osim što možete uživati u adventu na talijanski način, možete prošetati gradom i doživjeti ga na malo drugačiji način.

Prvo stajalište neka bude Piazza Unita koji slovi za jedan od najljepših talijanskih trgova i ne zaboravite fotografirati fontanu koja predstavlja četiri kontinenta. Napravio ju je Giovanni Battista Mazzoleni, a predstavlja Europu, Aziju, Afriku i Ameriku, u 18. stoljeću poznate kontinente. Od Piazze dell`Unita vrlo lako ćete stići do Piazza della Borsa gdje vas čeka božićna tržnica.

Druga obavezna točka ako se odlučite na izlet u Trst jest dvorac Miramare koji je kao svoju rezidenciju dao izgraditi Habsburgovac, nadvojvoda Ferdinand Maksimilijan koji se tamo 1860. godine i uselio sa svojom suprugom Charlottom od Belgije. No, nisu tamo dugo živjeli, a nakon njegove smrti dvorski kompleks dugo se koristio za povremene boravke članova obitelji Habsburg, prije svega popularne carice Sisi.

Za najbolji pogled na Trst odite u dvorac San Giusto koji se smjestio na strmom brdu iznad središta grada. Izgrađen je tijekom srednjeg vijeka, za vrijeme vladavine Mlečana koji su ga smjestili na mjesto gdje se nekad nalazila rimska utvrda. U 14. stoljeću dvorac je srušen, a obnovio ga je habsburški vladar Friedrich II. u drugoj polovici 15. stoljeća. Na rimsko doba podsjećaju stari stupovi i kamenje koji se nalaze ispred dvorca.

Kada ste već otišli do Trsta, ne propustite obaviti i mali shopping, pašta, kava, parmezan i panettone tamo su i dalje povoljniji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.