Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4n
Sutra: 15° 15° 4n
17. listopada 2019.
Nema spavanja

ZASTRAŠUJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Novopečeni roditelji najmanje šest godina neće spavati kao prije

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Autor:
Objavljeno: 12. ožujak 2019. u 17:18 2019-03-12T17:18:13+01:00

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 4.659 roditelja koji su dobili dijete u razdoblju od 2008. do 2015. godine, a rezultati su objavljeni u specijaliziranom časopisu Sleep

Novo istraživanje pokazalo je da trajanje i kvaliteta sna budu ozbiljno poremećeni još dugo vremena nakon rođenja djeteta te da je ta situacija gora kada su u pitanju majke. Kada ćete se konačno dobro naspavati? Ne prije nego li vaše dijete navrši 6 godina, pomalo je zastrašujući rezultat istraživanja koje je provelo sveučilište u Warwicku u uskoj suradnji sa njemačkim Institutom za ekonomska istraživanja i sveučilište Zapadne Virginije.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 4.659 roditelja koji su dobili dijete u razdoblju od 2008. do 2015. godine, a rezultati su objavljeni u specijaliziranom časopisu Sleep. Do sada je već itekako bilo poznato u kolikoj mjeri rođenje djete utječe na drastično smanjenje majčinog sna, a ovi posljednji podaci govore da se efekt nespavanja proširuje na oba roditelja, a posebice da traje godinama iako dijete odrasta.

Utvrđeno je da su majke prva tri mjeseca nakon rođenja djeteta u prosjeku spavale sat vremena manje nego li prije trudnoće, dok su očevi spavali u prosjeku 15 minuta manje. No nije otkriveno samo to. Čak i kad su djeca imala 4 do 6 godina trajanje sna njihovih roditelja i dalje je bilo kraće nego li je to bilo prije rođenja djeteta. Kod majki dvadesetak minuta kraće, a kod očeva petnaest minuta.

– Nakon rođenja djeteta, žene su češće lišene sna nego li je to slučaj kod muškaraca, a iz razloga što se upravo one prvenstveno bave bebom. Iako je imati djecu jedna od najvećih životnih radosti za većinu roditelja, moguće je da uvećani zahtjevi i odgovornost uloge roditelja, dovodi do kraćeg i nekvalitetnijeg sna u trajanju od čak šest godina nakon što je rođeno prvo dijete, istaknuo je Sakari Lemola s Odsjeka psihologije britanskog sveučilišta.

Efekti na san bili su puno dublji kod roditelja kojima je ovo bilo prvo dijete u odnosu na roditelje koji su prethodno već imali dijete i bili iskusniji. Istraživanjem je također potvrđeno da su posljedice po kvalitetu i trajanje sna bile dublje kod majki koje su prvih šest mjeseci dojile svoju bebu u odnosu na one koje to nisu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.