Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
9. prosinca 2019.
Konferencija vrhunskih znalaca

foto Wine VIP Event: Stalna eno i gastro usavršavanja jamče iskorake u turizmu

Foto: I. TOMIĆ
Foto: I. TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 15. ožujak 2018. u 16:27 2018-03-15T16:27:00+01:00

Glavni cilj bilo je podizanje kvalitete hrvatskog turizma kroz jačanje gastronomije i vinske scene. Uz teoretska predavanja, održan je i niz radionica, predstavljeni iskoraci u mesoprerađivačkoj industriji, sve s naglaskom na poticanju poljoprivrede

OPATIJA U opatijskom centru »Gervais« jučer je u organizaciji agencije Ricerca Mercato održana konferencija vrhunskih vinskih znalaca Wine VIP event čija je glavna nakana bila podizanje kvalitete hrvatskog turizma kroz jačanje gastronomije i, dakako, vinske scene. Uz teoretska predavanja, na toj je konferenciji bilo i niz radionica, kao i ponuda određenih gastronomskih iskoraka u zoni mesoprerađivačke industrije. Ono na čemu je također bio naglasak, jest poticanje poljoprivrede kroz ovakve turističke iskorake.

Dantes Begić, direktor agencije, autor događanja koje je lani imalo svoju premijeru, otvorio je skup u Gervaisu.

– Turizam je svakako hrvatska grana gospodarstva koja iz godine u godinu grabi krupnim koracima naprijed. Smisao ovakve konferencije je isticanje potrebe da se isključivo kvalitetom može pomicati granice, točnije da je obrazovanje i stalno usavršavanje, kako na vinskoj sceni, tako i na području s njome povezane gastronomije, jamstvo rasta kvalitete u turizmu.

Sve važniji segment

To je posebno važno jer se pozitivni pomaci mogu razabrati na jako velikom broju djelatnosti, sve tamo od poljoprivrede koja i jest baza razvoja specifičnosti, pa tako i po pitanju vinske scene. U Opatiji smo stoga okupili ponajbolje, ne samo hrvatske, nego i europske sommeliere koji će ljudima koji djeluju u turizmu prenijeti svoja specifična znanja, istaknuo je Begić.

Skupu se obratio i Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice Rijeka.

– Konferencije poput ove su ona točka koja može i mora inicirati razvoj eno-gastronomske scene koja je u napretku turizma sve važnija. Grad Rijeka itekako zastupa takve postavke jer je upravo širenje kulture jela i pića značajno i za produženje sezone i za veće zadovoljstvo gostiju – naglasio je Škarpa.

Na njegova razmišljanja nadovezao se i dožupan Primorsko-goranske županije Petar Mamula.

Veza s poljoprivredom

– Primorsko-goranska županija je uistinu jedinstvena ljepota, ali i jedinsntveni potencijal za razvoj svih djelatnosti povezanih s turizmom. Prvenstveno tu mislim na poljoprivredu putem koje Gorski kotar dodatno može participirati u turističkom razvoju, ali i na vinogradarstvo te vinarstvo. Upravo bih tu istaknuo vinariju Pavlomir koja je nedavno napravila dodatni značajni iskorak upravo u prezentacijskom dijelu svoga rada.

OP1403TI3
Wine VIP Event / Foto: I. TOMIĆ

Teme koje su se tijekom konferencije nizale bile su: Prodaja srcem i razumom, Vino na visokoj peti, Kreiranje vinske karte malog bara ili restorana, Spajanje hrane i vina, ...

Konferencija je organizirana pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma Hrvatske, a u suorganizaciji s Centrom za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije te turističkim zajednicama gradova Rijeke i Opatije.

Dirljiva zahvala austrijskog sommelierskog šampiona

Skupu se obratio i jedan od ponajboljih europskih sommeliera, šampion sommelierstva Austrije Suvad Zlatić, koji je uz svoja vinska zapažanja iznio i jednu zanimljivost iz svoje rane mladosti.

– U Rijeku sam kao dečkić osnovnoškolskog uzrasta doselio u jeku rata, 1992. godine. Čast mi je stoga ovdje pozdraviti jednog iznimnog čovjeka, osobu koja mi je omogućila nastavak školovanja, koja mi jednostavno omogućila da budem to što danas jesam. Riječ je o direktoru škole Zamet Vojmiru Turku kojem još jednom kažem od sveg srca hvala – naglasio je Zlatić.

Njihov istinski emocionalni susret obilježio je tako uvodni dio konferencije koja i ima cilj permanentno podizanje – emocija hrvatskog turizma.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.