Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Kamo na izlet

Vrijedi posjetiti slunjski kraj

Vrijedi posjetiti slunjski kraj
Vrijedi posjetiti slunjski kraj
Autor:
Objavljeno: 7. veljača 2018. u 9:34 2018-02-07T09:34:00+01:00

Slunjčica, Korana, Mrežnica dio su riječnih posebnosti slunjskoga kraja, a potočna pastrva, lipljan, kalifornijska pastrva, som, klen, štuka... dio su dobro znanih mamaca za dolazak brojnih ribolovaca.

Na rijeci Slunjčici, na lokalitetu Rastoke, (koji se prostire od novog mosta do ušća u rijeku Koranu) radi očuvanja ribljeg fonda na snazi je režim ulovi i pusti, ribolov je isključivo na umjetnu mušicu. Na rijeci Korani zabranjena je vožnja plovilom na motorni pogon. Na rijeci Mrežnici radi očuvanja ribljeg fonda dozvoljen je režim ribolova ulovi i pusti, a zabranjeno je razvlačenje udica iz čamca.

O ribolovnim alatima i drugim detaljima rekreacijsko-športskog ribolova potražite informacije u TIC-u Slunj.

Rafting na Korani i Mrežnici

Korana i Mrežnica su potencijal za rafting. Svake godine organizira se na Korani europski kup u raftingu. Ljeti je ovo raj za kupače, jer temperatura vode zna dosegnuti i do 28 stupnjeva.

Staza uz Slunjčicu i Koranu 

Slunjsko područje bogato je za 70 km novih staza, raspoređenih slikovitom prirodom u 10 ruta.

Rijeka Slunjčica uz ribolov podastire i stazu (6 km) koja se veže na planinarsku stazu Šume i Vode, ucrtanu od planinarskog društva Melnica Slunj. Ova staza (još u fazi izgradnje i rekonstrukcije) nudi posebnosti u svako doba godine: modru boju, brzace, slapove, znamenito vodeničarsko naselja Rastoke te nadasve opuštajuću mirnoću.

2565583

Najduža i najsadržajnija staza (u fazi završne izrade) vijuga uz rijeku Koranu. U tijeku 6 sati laganog hoda naići ćete na kupališta, vidikovce, izvore pitke vode, pećine, ribolovce, kanuiste, bicikliste, skupljače gljiva... U Turističkom centru Mirjana ili restoranu Pino, dobiti će te informaciju o nekoliko ruta trasiranih kroz seoske predjele koje vode šumama, livadama i brdskim područjima do kaskadnih slapova na rijeci Korani.

Slunj je nova ponuda na kartama biciklista, planinara i pojedinih rekreativnih posjetitelja!

VODENIČARSKO NASELJE RASTOKE

Osnovano prije više od tristo godina, naselje Rastoke privlači poglede prolaznika i posjetitelja svojojm ljepotom i jedinstvenošću. Igra prirode i zelenomodre vode Slunjčice prelijevaju se preko sedrenih stijena i barijera u Koranu, čineći tako mnogobrojne i veličanstvene slapove, slapiće i brzace, a u sve to čovjek je svojim radom i trudom brižno uklopio mlinove žličare, koji skupa s vodom, stoljećima melju brašno iz okolnih sela i žive u skladu i ravnoteži s prirodom. Rastoke je dobro posjetiti u svako doba godine, jer svakome su uvijek spremne, u bilo koje doba, pokazati svu svoju raskoš i ljepotu.

NAPOLEONOV MAGAZIN

Jedna od najistočnijih točaka Napoleonovog imperija bila je upravo u Slunju, a u tom kratkom razdoblju od 1809.-1813. osim izgradnje, širile su se i nove ideje potaknute građanskom revolucijom u Francuskoj. Građanski brak, jednak kazneni sustav za sve ljude, ukidanje feudalnih povlastica crkvi, samo su neke od inovacija tog vremena koje su u Slunj donijeli Francuzi, a o kojima danas svjedoče zidine nekad veličanstvenog magazina, među domaćim stanovništvom i danas poznatim pod imenom "Napoleonov magazin".

STARI GRAD SLUNJ

Izgrađen u 14. st., stari se frankopanski grad na obali rijeke Slunjčice otad spominje u brojnim povijesnim zapisima. Kao snažna vojna utvrda, gotovo sto godina odolijevao je napadima turskih osvajača, a pod njegovom zaštitom nastao je na drugoj obali rijeke i franjevački samostan, oko kojeg se, nakon prestanka opasnosti i osvajanja, započelo razvijati naselje, a zatim i sam grad Slunj. No s prestankom opasnosti, završilo je slavno doba ove utvrde, te je do prije nekoliko godina, kada je započeta njezina obnova, bila prepuštena zubu vremena. No naša Gradina, kako ju Slunjani nazivaju, samo spava, prekrivena stoljećima, i čeka da ponovno svijetu pokaže svoj puni sjaj.

PROGRAMI U 2018. GODINI

SLUNJSKA VEČER BEĆARCA u travnju

Već tradicionalno u Slunju se održava večer posvećena bećarcu i njegovanju bogatog slunjskog folklornog melosa. Večeri prisustvuju brojni KUD-ovi i društva s područja grada, županije i Republike Hrvatske, a zbog svog karakterističnog zabavnog karaktera svake godine okuplja sve više posjetitelja.

BUBNJANJE NA RIJECI u rujnu

Uz trodnevnu zabavu i pozitivne vibracije na oblama naših dviju rijeka čeka vas pravi hedonistički užitak. Iskusni bubnjari, osim zabave, prenose svoje znanje o zapadnoafričim ritmovima, te na popratnim radionicama može se naučiti sve o sviranju djembe, dundun bubnjeva...

2565585

MODEM FESTIVAL u kolovozu ili srpnju

Svake godine na tisuće ljudi iz raznih dijelova svijeta dolazi u Slunj, točnije mjesto Primišlje kako bi u okrilju netaknute prirode uživali u ritmovima i tonovima psihodelične glazbe. Ovo je i festi različitosti, tolerancije i slavljem života i mladosti!

MOTO-SUSRETI (MOTORIJADA) u srpnju

Domaći moto klub Poskok tradicionalno organizira moto susrete, kojemu prethodi defile sudionika ulicama grada. Već nekoliko godina, program se iz jednodnevnog proširio u trodnevni, pa tako na slunjskoj motorijadi, u večernjim satima može se provesti večer za pamćenje i uz koncertne programe najpoznatijih hrvatskih rock'n roll i pop sastava.

IGRE NA VODI (KORANSKI SUSRETI)

Nema čovjeka koji u Slunju ne zna za "Koranske". Manifestacija je zabavnog karaktera. Natjecatelji, prolazeći kroz niz inovativnih i humorističnih prepreka, mogu osvojiti vrijedne nagrade, a pripadnice nježnijeg spola svoje snage i atribute odmjeravaju u izboru za miss Korane.

FOTOFESTIVAL SLOVIN u lipnju i rujnu

Davput godišnje, održavaju se, u orgaizaciji Fotokluba Slovin, fotofestival (lipanj) i foto-šetnja prirodom (rujan). Na festivalu sudjeluju sve lokalne udruge iz područja kulture, umjetnosti i sporta, fotografima iz cijele Hrvatske izbora za motiv ima napretek, a sve to pod okriljem čiste prirode.

TOUR DE SLUNJ u rujnu

Provozajte se jednom od mnogobrojnih, novooznačenih trasa na području grada i okolice, i uživajte u prizorima koje će vam zasigurno pružiti, na jedinstvenoj sportsko-rekreativnoj manifestaciji kojoj je cilj promicanje i razvoj cikloturizma. Svake godine odabire se druga trasa, a obrok i prigodna majica očekuju svakog sudionika.

RAFTING EUROKUP 

Proljeće u Slunju u znaku je raftinga. Rafting klubovi iz cijele Hrvatske i zemalja Europe, dolaze na obale rijeke Korane, kako bi uživali u njenim brzim i terasastim vodama, a ujedno i kako bi osvojili EURO-KUP ili kup Republike Hrvatske.

IZLOŽBENI KORZO 5. i 6. kolovoza

Dan neovisnosti (5. kolovoza), a ujedno i Dan grada Slunja (6.kolovoza) obilježavaju se tradicionalnim Izložbenim korzom u gradskom parku, u organizaciji TZG Slunj. Na korzu, osim KUD-ova i umjetničkih društava i skupina iz cijele Hrvatske, sudjeluju i brojni izlagači i predstavnici OPG-ova, kućnih udruženja i radinosti, te razni obrtnici i lokalni proizvođači domaćih proizvoda.

DANI GRADA SLUNJA prvoga tjedna u kolovozu

Ovo je godišnja manifestacija u koju je sažet čitav kulturno-scenski život grada Slunja. Održava se prvog tjedna u kolovozu, te su u njezinom sastavu još i Igre na vodi, Brđanijada te Izložbeni korzo. Osim zabavnih i večernjih programa, posjetitelji mogu uživati u gastronomskoj i kulturnoj ponudi koju nude lokalna društva, klubovi i udruge, a sve to uz posebnu slavljeničku atmosferu.

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA SLUNJA

Ulica braće Radić 7, 47240 Slunj

Tel. +385 47 777 630

info@tz-slunj.hr

TIC (Turističko informativni centar)

Tel. 047/ 892 1523, 047/ 804 - 562

Facebook:

https://hr-hr.facebook.com/tz.slunj/

www.tz-slunj.hr

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija