Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Zdrava namirnica

Volite jesti kisele krastavce? Donosimo pet razloga zbog kojih su dobri za vaše zdravlje

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Autor:
Objavljeno: 28. prosinac 2018. u 7:58 2018-12-28T07:58:46+01:00

Savršen su dodatak uz slasan sendvič i odličan prilog uz meso, a skrivaju i mnoge zdravstvene dobrobiti

Blagdanski stol nezamisliv je bez kiselih krastavaca. Savršen su dodatak slasnom sendviču, odličan prilog uz meso, a i neizostavni dodatak u francuskoj salati. No, jeste li znali da, zbog svog bogatog sastava, kiseli krastavci u sebi nose brojne zdravstvene pogodnosti? U nastavku donosimo pet zdravstvenih dobrobiti zbog kojih ćete poželjeti jesti svaki dan.

1. Sadrže malo kalorija, ali i visoki udio vitamina K

Kiseli krastavci imaju malo masnoća i kalorija, a sadrže visoki udio vitamina K koji je ključan za zgrušavanje krvi i čvrstoću kostiju. Zbog toga su kiseli krastavci odličan način da organizam opskrbite ovim važnim vitaminom.

2. Dobri su za zdravlje očiju

Osim što su bogati vitaminom K, kiseli krastavci sadrže i visoki udio vitamina A koji je važan za dobar vid, ali i imunitet. Stoga, ako puno vremena uz ekran kompjutera, kiseli krastavci su odličan izbor za očuvanje dobrog vida.

3. Pomažu ublažiti grčeve u mišićima

Istraživanja provedena na muškarcima koji su patili od dehidracije pokazala su da im je ispijanje vode u kojoj se nalaze kiseli krastavci znatno ublažilo bolove u mišićima. Samo 1/3 šalice bila je dovoljna da bolovi nestanu.Također, voda kiselih krastavaca sadrži visoke udjele vitamina C i E koji su važni za očuvanje imuniteta.

monika-grabkowska-648019-unsplash

4. Održavaju nisku razinu šećera u krvi

Konzumacija fermentirane hrane poput krastavaca pomaže vam održavati nisku razinu šećera u krvi, za što je i djelomično zaslužan ocat. Stoga su kiseli krastavci dobar izbor za dijabetičare.

5. Dobrar su izvor probiotika

Kao što smo spomenuli, kiseli krastavci spadaju u fermentiranu hranu i zbog toga su dobar izvor probiotika. Ova kisela namirnica ubrzava stvaranje dobrih bakterija koje su ključne za zdravu probavu.

Foto: Unsplash

kiseli krastavci, zdrave namirnice

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.