Male ribe pune proteina

Vodeći svjetski kuhari pozvali na jedenje srdela i inćuna

Hina

Slavni kuhari u San Sebastianu / Reuters

Slavni kuhari u San Sebastianu / Reuters

Jesti ribe poput sardina i haringi umjesto da ih se troši za prehranu lososa u uzgajalištima ili za prehranu svinja i peradi učinkovitiji je način iskorištavanja proteina, poručila je Oceana, neprofitna organizacija za zaštitu oceana koja je pokrenula kampanju. Kuhari poput Bretta Grahama iz poznatog londonskog restorana Ledbury i proslavljenog peruanskog kuhara Gastona Acurioja nazočili su manifestaciji u San Sebastianu



SAN SEBASTIAN  Vodeći svjetski kuhari okupili su se u utorak u Španjolskoj kako bi pokrenuli kampanju i stavili na jelovnike male morske ribe poput srdela i inćuna što bi omogućilo prehranjivanje većeg broja ljudi i smanjivanje pritiska na svjetske oceane.


Jesti ribe poput sardina i haringi umjesto da ih se troši za prehranu lososa u uzgajalištima ili za prehranu svinja i peradi učinkovitiji je način iskorištavanja proteina, poručila je Oceana, neprofitna organizacija za zaštitu oceana koja je pokrenula kampanju.


Kuhari poput Bretta Grahama iz poznatog londonskog restorana Ledbury i proslavljenog peruanskog kuhara Gastona Acurioja nazočili su manifestaciji u San Sebastianu, glavnom gradu Baskije koji je sjedište mnogih najpoznatijih svjetskih restorana.




Kuharski majstori obvezali su se uključiti inćune i druge male morske ribe u jelovnike svojih restorana na dan oceana 8. lipnja.


»Možemo nahraniti desetke milijuna ljudi ukoliko naprosto jedemo inćune umjesto da ih koristimo za uzgoj drugih životinja« kazao je dužnosnik Oceane Andy Sharpless.


Agencija UN-a za hranu i poljoprivredu procjenjuje da se 37 posto izlovljene morske ribe prerađuje.