Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
26. travnja 2019.
Mali znanstvenici

VIDEO Doznajte sve o STEM aktivnostima za djecu i napravite s nama mali eksperiment- eksploziju vulkana!

Foto: iStock
Foto: iStock
Autor:
Objavljeno: 10. listopad 2018. u 17:55 2018-10-10T17:55:20+02:00

Saznajte sve o popularnim znanstvenim aktivnostima koje potiču kognitivni razvoj djece i kako znanost približiti djeci pomoću zabavnih igara

Akronim STEM u engleskom jeziku označava četiri discipline na koje su ove aktivnost usmjerene: znanost (science), tehnologija (technology), inženjerstvo (engineering) i matematika (mathematics) koje su integrirane u jedinstvenu paradigmu učenja pomoću interakcije. Područja koja uključuju STEM aktivnosti dio su naše svakodnevice- od učenja o svijetu koji nas okružuje, zvijezdama i planetama, preko tehnoloških inovacija, dizajniranja građevina i primjene matematičkih principa u svakodnevnom životu.

Zašto su STEM aktivnosti toliko popularne?

Zanimanja iz djelokruga STEM područja su deficitarna i stoga dobro plaćena, a upravo to je razlog zašto mnogi roditelji potiću djecu na STEM aktivnosti. No, postoje i drugi razlozi: STEM aktivnosti djeci su zabavne i drugačije, a istovremeno ih potiču na logičko razmišljanje, ali i razvijanje kreativnosti.

Nemojmo zaboraviti da su djeca prirodni mali znanstvenici, inženjeri i istraživači koji otkrivaju svijet pomoću svojih osjetila, uče se prirodnim zakonima i grade svoje male svjetove od raznih materijala. Sve što trebate jest uvesti malo dodatnog poticaja i pravilno usmjeravanje kroz igru i zabavne aktivnosti kako bi mališani razvijali svoje sposobnosti.

sketch-3047721_640

Zbog toga u nastavku donosimo jednu zabavnu STEM aktivnost u kojoj će uživati djeca svih uzrasta: eksploziju vulkana.

Kako napraviti eksploziju vulkana?

1

Za ovu aktivnost trebat će vam materijali koje već sigurno imate kod kuće: kinetički pijesak ili plastelin, veći pladanj, visoka čaša, soda bikarbona, deterdžent za suđe i ocat .

Za početak, čašu postavite na pladanj i oblijepite plastelinom, a na podnožje vulkana postavite kinetički pijesak. Oko vulkana možete staviti i figurice dinosaura ili druge životinjske figurice, a vulkan možete ukrasiti raznim grančicama, češerima i listovima. Zatim 2/3 čaše ispunite vodom, dodajte 3- 4 žlice sode bikarbone, jednu žličicu deterdženta za suđe i dobro promiješajte. Sad je vrijeme za čaroliju! U čašu ulijte ocat i gledajte eksploziju vulkana! Zabavno, zar ne?

Zašto je vulkan eksplodirao? Soda bikarbona je lužina, a ocat je kiselina. Njihov spoj formira ugljičnu kiselinu koja se razdvaja na vodu i ugljični dioksid koji stvara pjenu.

Pogledajte video i uvjerite se koliko znanost može biti zabavna.

Foto: screenshot, Pixabay

STEM aktivnosti, znanost za djecu, zabavne igre za djecu, eksperimenti

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka