Recepti

U potrazi ste za brzim, ukusnim i laganim obrokom?

NL native



Srdela, ili ona u konzerviranom obliku, sardina je vrsta ribe koja je odličan izbor namirnica za sve koji teže uravnoteženoj prehrani. Osim što kroz visok udio proteina obnavlja i gradi vaše mišiće,  posebno blagotvorno djelovanje ima i na mozak.


Donosimo nekoliko jednostavnih i zdravih recepata koje možete pripremiti u samo nekoliko minuta.


Jadranska raskoš


Mješavina povrća s krastavcima i grahom idealna je za ljetnu salatu, a za ljubitelje pikantnog okusa umiješajte pikantni umak sa sardinama i začinite savršeni ljetni ručak.




Sastojci:


2 svježa krastavca


100 g mladog luka


1 Podravka crveni grah (400 g)


2 EVA Sardine pikant


100 g cherry rajčica


Za salatni preljev


1-2 žlice jabučnog octa


4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja


sol


Vegeta Maestro crni papar mljeveni


120 g rikule ili potočarke


Priprema:


1. Krastavac ogulite i narežite na kocke.


2. Luk narežite na manje kolutiće, dodajte ocijeđeni grah, rajčicu i ocijeđenu, na komade natrganu EVA Sardinu pikant.


3. Sve sastojke lagano promiješajte.


4. Za preljev pomiješajte ocat i ulje, posolite i popaprite, a zatim pripremljenim preljevom prelijte salatu.


Posluživanje: Na tanjur za posluživanje stavite opranu rikulu, po rikuli rasporedite pikantnu salatu i poslužite.


Savjet: Umjesto rikule možete upotrijebiti bilo koju lisnatu sezonsku salatu.



Proljetna salata sa sardinama


Dočekajte proljeće uz salatu sa sardinama s limunom, kaparima i šparogama.



Sastojci:


150 g zelenih šparoga


sol


1 žličica šećera


4 jaja


6 rotkvica


1 žlica konzerviranih kapara


3 žlice maslinova ulja


1 žlica ocijeđenog limunova soka


1 Eva sardina s limunom (115 g)


Priprema:


1. Očišćene zelene šparoge stavite kuhati u kipuću vodu u koju ste dodali malo soli i šećera. Dok su još hrskave, ocijedite ih i ohladite pod mlazom hladne vode.


2. Zatim ih narežite, ukoso na duljinu 5 cm. Ukoliko su deblje, možete ih prerezati po širini. Očišćene rotkvice narežite na tanke ploške.


3. Jaja skuhajte u tvrdo, a zatim ih stavite u hladnu vodu kako bi ih lakše očistili od ljuske.


4. Na široki tanjur složite šparoge, zatim tvrdo kuhana jaja, pa na ploške narezane rotkvice. Sardine prerežite po pola i rasporedite po salati.


5. Sve nakapajte maslinovim uljem kojem ste dodali limunov sok i kapare.


Posluživanje:


Poslužite odmah s popečenim ploškama kruha.


Savjet:


Ukoliko želite, salati možete dodati „šaku“ kuhane tjestenine npr. penne.


Mediteranski rezanci sa sardinama



Mediteranskim rezancima dodajte sardine natrgane na komadiće, narezane masline, umiješajte ocijeđenu tjesteninu i poslužite dekorirane listovima bosiljka.


Sastojci:


300 g Zlatica rezanaca Zlato polje


1 Eva Sardina u umaku od rajčice


1 žlica maslinova ulja


1 luk


2 češnja češnjaka


10 Zelenih maslina punjenih pastom od paprike Podravka


Priprema:


1. Maslinovo ulje zagrijte, dodajte na rezance narezani luk i popecite da postane staklast, dodajte nasjeckani češnjak i još kratko popecite da zamiriši.


Posluživanje:


Dodajte sardine natrgane na komadiće, narezane masline, umiješajte ocijeđenu tjesteninu i poslužite.


Savjet: Za dekoraciji i još bolji okus poslužite krupno natrganim listovima bosiljka.


Više savjeta kako trčanjem možete postići zdravlje i zadovoljstvo pročitajte u velikom specijalu Novog lista “Više od trčanja”