Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Ljubav i veze

TAJNA SRETNOG BRAKA Ove dvije karakteristike ključ su za uspješnu i dugotrajnu vezu

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Autor:
Objavljeno: 27. ožujak 2019. u 8:36 2019-03-27T08:36:54+01:00

Ugledni američki psiholog proveo je godine proučavajući parove od samog početka njihovog braka i uspio je predvidjeti sa zastrašujućom preciznošću koji će brak potrajati, a koji neće

Nova znanstvena studija otkrila je način na koji se uspješno može predvidjeti koja će veza trajati, a koja neće, i to na temelju dvije karakteristike: ljubaznosti i velikodušnosti.

Naime, ugledni psiholog John Gottman proveo je posljednjih 40 godina istraživajući tisuće parova kako bi otkrio ključ uspješne i dugotrajne veze- a njegova otkrića zaista su iznenađujuća.

Ukratko, američki je psiholog proveo godine proučavajući parove od samog početka njihovog braka i uspio je predvidjeti sa zastrašujućom preciznošću koji će brak potrajati, a koji neće.

d-ng-h-u-386658-unsplash

Ključne karakteristike koje su zadržale parove u zajedništvu bile su intenzitet povezanosti i intimnosti, način na koji su pridavali pažnju jedno drugom te jesu li obostrano davali male znakove ljubaznosti i posvećenosti. Ovdje se ne radi o velikim, romantičnim gestama ili imperativu da sve morate raditi skupa, već malim znakovima koji partneru potvrđuju vašu ljubav.

chungkuk-bae-241046-unsplash

Čini se da ključ uspješne veze leži u malim gestama, poput obraćanja pozornosti kada vaš partner nešto govori, obazrivosti u svađama i konfliktnim situacijama te pozitivnog stava u teškim, ali čak i važnije od toga- dobrim vremenima. Psiholog tvrdi kako je jednako važno biti pažljiv u sreći kao i u nesreći.

Foto: Unsplash

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.