Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 2
Sutra: 8° 8° 2
27. siječnja 2020.
Zdravi zubi

Sve što trebate znati o nicanju prvih zubića: prepoznajte prve simptome i kako ublažiti bol

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Autor:
Objavljeno: 1. listopad 2018. u 17:01 2018-10-01T17:01:21+02:00

Bebe različito reagiraju na rast zubića- dok kod nekih nicanje prvih zubića prođe bez bolova, kod drugih rast zubića može biti bolan period, a beba je nervozna i plačljiva

Prvi zubići najčešće niču između između četvrtog i osmog mjeseca života, no može se dogoditi da se pojave i tek oko prve godine. Prema nekim okvirnim pravilima, oko 6. mjeseca djetetovog života pojavit će se donji centralni sjekutići, a oko 7. mjeseca gornji centralni sjekutići. Zatim će slijediti donji i gornji bočni sjekutići (8.mjesec), prvi kutnjaci (9.mjesec), očnjaci (10.mjesec) i drugi kutnjaci (11. mjesec).

Kao što je nemoguće predvidjeti kad će prvi zubići početi nicati, isto tako ne moćete znati hoće li i u kojoj mjeri dijete reagirati na njihovo izbijanje. I dok se kod nekih beba javljaju simptomi poput pretjeranog lučenja sline, kod drugih nema gotovo nikakvih poteškoća.

Najčešći simptomi izbijanja zubića

Postoje neki opći znakovi koji ukazuju da je vrijeme za prvi zubić:

1. Otekle desni

Prije nicanja zubića može se pojaviti oteklina ili crvenilo u predjelu desni.

2. Beba stavlja predmete u usta

Grickanje predmeta jedan je od čestih znakova nicanja zubića, a javlja se zbog pritiska na desni koji se stvara tijekom nicanja zubića. Zbog toga je bitno da igračke redovito dezinficirate, a možete i kupiti igračke namijenjene upravo za grickanje tijekom izbijanja zubića.

colin-maynard-231363-unsplash

3. Pretjerano lučenje sline

Iako je lučenje sline normalna faza u razvoju djeteta, pretjerano lučenje može biti znak da se zubići spremaju van.

4. Osip po bradi

Upravo zbog neprestanog kontakta sline s bradom, može se pojaviti iritacija i osip. Pokušajte bebu brisati nježnom krpicom ili namažite područje s odgovarajućom kremom.

5. Loš san

Zbog boli koju beba osjeća, spavat će nemirnije i češće će se buditi.

6. Povišena temperatura

Blago povišena temperatura može biti znak izbijanja zubića. Ukoliko beba ima blago povišenu temperaturu dulje od dva dana, svakako se posavjetujte s pedijatrom.

Kako pomoći bebi?

Izbijanje zubića bolan je period odrastanja koji smo svi morali proći, no postoji nekoliko trikova kojima djetetu možete olakšati ovaj proces.

1. Masaža

Ukoliko se zubići nalaze još duboko u desnima i nisu stvorili oteklinu, nježna masaža desni može uvelike pomoći vašoj bebi. Desni masirajte čistim rukama ili rukavicom.

2. Gumene igračke

Postoje gumene i silikonske igračke predviđene upravo za bol pri nicanju zubića. Maleni silikonski kolutovi mogu se nakratko zamrznuti a zatim dati djetetu da gricka. Nekim bebama će hladan osjećaj u ustima odgovarati i zabavit će ih grickanje nove igračke.

baby-22086_640

3. Odvraćanje pažnje

Neugoda koju bebe osjećaju u ovom periodu čini ih nervoznijima i razdražljivima. Pokušajte bebi odvratiti pozornost pjesmicom, igračkom ili maženjem.

Higijena zubića

Posvetite se redovitoj higijeni zubića čim nikne prvi. Na početku zubić možete čistiti gazom, a kasnije gumenim četkicama predviđenim upravo za prve zubiće.

babe-2972219_640

Izvor: roditelji.hr

Foto: Pixabay, Unsplash

bebe, nicanje zubića

Foto: Pixabay, Unsplash

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.