Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4
Sutra: 15° 15° 4
17. studenoga 2019.
Volite ih kakvi jesu

Roditelji su itekako važni za izgradnju dječjeg samopoštovanja. Pripazite na to

Djeca se moraju osjećati dobro u vlastitoj koži / Foto Pexsel.com
Djeca se moraju osjećati dobro u vlastitoj koži / Foto Pexsel.com
Autor:
Objavljeno: 21. veljača 2019. u 7:22 2019-02-21T07:22:54+01:00

Djeca visokog samopoštovanja znaju se oduprijeti negativnom utjecaju vršnjaka, pa će lakše odbiti kada mu se ponudi alkohol ili droga, a lakše će izaći na kraj i s drugim životnim izazovima

Djeca se ne rađaju sa ili bez samopoštovanja, već ga izgrađuju kroz vrijeme i kroz odnose s drugima. Samopoštovanje je za dijete od iznimne važnosti, ističu pedagozi, kako bi lakše i brže učili, kako se ne bi osjećali neugodno u određenim i novim životnim situacijama te kako ne bi smatrali da je nešto preteško, a time i nedostupno za njih.

No, samopoštovanje nije nešto što dijete može »izgraditi« samo, već su za to presudni njegovi roditelji, kao i sve odrasle osobe kojima je dijete okruženo.

Volite ih kakvi jesu

Učiti djecu kako se osjećati dobro u vlastitoj koži treba započeti već u najranijoj dobi, savjetuju stručnjaci, pa stoga roditelji trebaju pripaziti na poglede koje će upućivati djeci, ali i ton glasa kojim će im se obraćati.

Dijete valja prihvatiti kao zasebno ljudsko biće, s osjećajima koji su važni, a na uspjehe djece reagirati, primjerice malim proslavama. Kada vaša djeca ne uspiju, utješite ih i ohrabrite, a posebice je važno istaknuti im da ih volite onakvima kakvi jesu.

Djeci nikad dosta zagrljaja i pažnje /Foto Pexels

Često ih grlite te ih učite, naravno u skladu s njihovim uzrastom, kako da donose odluke. Razgovarajte s njima s poštovanjem i ljubavlju, pokažite zanimanje za njihova razmišljanja, osjećaje i svakodnevne aktivnosti. Ukoliko dijete morate kazniti, tada obavezno učinite razliku između neprimjerenog ponašanja i djeteta. Ljutnja mora biti usmjerena na neprihvatljivo ponašanje, a ne na dijete.

Sigurno i zaštićeno

Pomoći djetetu da razvije samopoštovanje znači postaviti i adekvatne temelje da ono jednog dana postane odrasla osoba, da se ne preda čim naiđe na prepreke u životu i da ima »hrabrost« uhvatiti se u koštac s novim životnim izazovima.

Osobe s niskim samopoštovanjem imaju sklonost povlačiti se u sebe, izbjegavati svaku novost te preferiraju situacije u kojima se osjećaju sigurno i zaštićeno. Drugim riječima, nastoje ostati u takozvanoj komfor zoni, a što ih ograničava u životu.

Zašto je poželjno da djeca imaju visoko samopoštovanje? Iz razloga što će način na koji dijete vidi sebe, značajno utjecati na njegove osjećaje, rad i na koncu na njegovo postignuće.

Što dijete ima veće samopoštovanje, bit će uvjerenije u svoje sposobnosti, lakše će nalaziti prijatelje i donositi odluke. Djeca visokog samopoštovanja općenito su uspješnija u životu, a kada imaju pozitivno mišljenje o sebi, češće imaju bolji uspjeh u školi.

Istraživanja su pokazala da nisko samopoštovanje kod većine djece može pridonijeti emocionalnim problemima, a može doći i do depresije, maloljetničke delinkvencije, anoreksije i drugih ozbiljnih psihičkih poremećaja. Djeca visokog samopoštovanja znaju se oduprijeti negativnom utjecaju vršnjaka, pa će lakše odbiti kada mu se ponudi alkohol ili droga, a lakše će izaći na kraj i s drugim životnim izazovima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.