Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. studenoga 2019.
Rikard Rovan Savelli

Reciklirano, atraktivno, funkcionalno: Riječanin od novinskog papira radi čak i ženske torbe

Rikard Rovan Savelli od papira izrađuje predmete svih veličina i oblika / Foto Sergej DRECHSLER
Rikard Rovan Savelli od papira izrađuje predmete svih veličina i oblika / Foto Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 4. travanj 2018. u 7:23 2018-04-04T07:23:22+02:00

Osvrćemo se po stanu Rovanovih i primjećujemo papirnato sjenilo na lampi, sjedeći dio na stolcu, stolne košare različitih dimenzija koje jako dobro funkcioniraju i kao ukras pričvrste li se na zid, a tu su i konkretni, dimenzijama veliki papirnati komadi poput stalka za novine, košare za kišobrane ili pak one za igračke unučadi koja je bila pravi test za izdržljivost

Umirovljeni brodostrojar, Rikard Rovan Savelli jedan je inovatora koji se prošle godine prijavio na PGŽ-ov Natječaj za inovatore, a iako nije ušao u krug najuspješnijih, njegove zdjelice od novinskog i reklamnog papira malo koga ostavljaju ravnodušnima o čemu svjedoči i brončano odličje što mu je međunarodni ocjenjivački sud krajem prošle godine na 42. Hrvatskom salonu inovacija s međunarodnim sudjelovanjem i 13. izložbi inovacija, prototipova i studentskih poslovnih planova u Osijeku.

Iako se na prvi spomen zdjelice mogu činiti krhkim, odnosno nepostojanim, treba odmah napomenuti da je riječ o itekako čvrstim, izdržljivim i prije svega atraktivnim, a ujedno i ekološki prihvatljivim zdjelicama, ali i nizu drugih uporabnih predmeta među kojima nema istih komada – ni oblikom ni bojom.

Supruga Nives podrška je inovatoru u svim njegovim projektima / Foto Sergej DRECHSLER

Kako to obično biva, ideja o predmetima napravljenim od novinskog papira došla je sasvim slučajno, prije otprilike četiri godine od kada se intenzivno »druži« s novinskim i reklamnim papirom.

Pregršt ideja

– Umjesto dnevno-političkih zbivanja, zaokupljen sam papirom i svakim danom nastojim postići neki novi oblik ili uzorak, govori Rovan Savelli napominjući da mu rad s papirom dođe kao meditacija.

Nagrađene zdjelice od novinskog i reklamnog papira / Foto Sergej DRECHSLER

Ideja što napraviti od papira ima na pretek, a osim ideja, potrebno je i vremena i živaca u istoj količini. Naime, priznaje da je sam sebi najžešći kritičar pa ukoliko nije zadovoljan dobivenim oblikom, odmah poseže za škarama te dugotrajan rad završi u papirićima i onda kreće ispočetka.

Timski rad

Podršku u svome kreativnom radu, Rikard Rovan Savelli ima i od supruge Nives i to ne samo deklarativnu, već itekako konkretnu. Ona je, naime, zadužena za finalnu fazu izrade koja podrazumijeva premazivanje ljepilom i sušenje, no ni njoj nije strano umjetničko izražavanje. Gospođa Nives i prije nego što je Rovan Savelli započeo izrađivati zdjelice i ostale predmete od novinskog i reklamnog papira, voljela je slikati, a i sama se okušala u »papirnatom pletenju«.

– Nisam uspješna kao suprug. Treba biti stvarno koncentriran, a kako »pletenje« odmiče, potrebna je i određena fizička snaga za kontroliranje i zatezanje papira, govori supruga Nives.

Naravno, s vremenom, postao je spretniji u samoj izvedbi, brzini pripremi rolica od papira kojima plete ili izrađuje predmete te procjeni koliko će mu papira biti potrebno za izradu pojedinog predmeta.

– Dva Nova lista, odnosno 29 do 30 metara papira i oko 5 sati rada, govori nam Rovan Savelli za košaricu koju promatramo iz svih kuteva i provjeravamo njezinu čvrstoću, čudimo se neobičnim uzorcima, ujednačenim bojama i dobro uvježbanoj tehnici zahvaljujući kojoj je nemoguće pronaći »pukotinu« ili pak ono što što od papira ne bi mogao napraviti. Zdjelice nagrađene brončanom medaljom napravljene su od 65 metara papira, a za njihovu mu je izradu potrebno i do tjedan dana.

Na početku bijaše – cvijet

Naime, osvrćemo se po stanu Rovanovih i primjećujemo papirnato sjenilo na svjetiljci, sjedalni dio na stolcu, stolne košare različitih dimenzija koje jako dobro funkcioniraju i kao ukras pričvrste li se na zid, a tu su i konkretni, dimenzijama veliki papirnati komadi poput stalka za novine, košare za kišobrane ili pak one za igračke unučadi koja je bila pravi test za izdržljivost te pokazala da je »PaRo« – kako ovaj inovator naziva svoje proizvode, a što predstavlja skraćenicu od Papiri Rovan – pogodan i sasvim grubo rukovanje koje podrazumijeva i, primjerice, pražnjenje izvrtanjem košare i pak brzo trpanje igračaka u nju.

Novinski papir najpodatniji

S obzirom na to da se ovim hobijem bavi već gotovo četiri godine, prijatelji, susjedi i znanci, Rikarda Rovana Savellija opskrbljuju papirom svake vrste. On sam kaže da je najlakše raditi s novinskim papirom, no kako bi postigao željene boje, često koristi i druge – od sjajnoga, magazinskog, do škartoca u kojima u trgovini dobije kruh.

– Sada mi i Primorsko-goranska županija donira stari novinski papir i zahvalan sam im na tome. Zapravo najveći trošak, predstavlja popratni materijal – lijepilo i lak – budući da je papir besplatan, a kako sam u mirovini, vrijeme koje posvetim izradi predmeta nije mi problem, dapače, ovaj rad ugodno me ispunjava, kaže Rovan Savelli.

Cijela priča s papirom krenula je od ukrasa budući da je prvo što je ovaj kreativni Riječanin napravio cvijet, a onda skrenula prema uporabnim predmetima pa Rovan Savelli izrađuje i zanimljive košare za boce vina imajući u vidu da se naziv vina i proizvođač vide i bez izvlačenja boce iz košare, ali i ženske torbice.

A dok mota papir u rolice promjera 3 ili 5 milimetara (ovisno o tome što će poslije raditi), Rovanu Savelliju u glavi se motaju i nove ideje pa nema sumnje da ćemo neki od brojnih PaRo proizvoda uskoro poželjeti imati i u svojoj kući. Između ostalih lokacija, moguće ih je pronaći u Primorsko-goranskoj kašetici (Krojačka 1).

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.