Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
26. siječnja 2020.
Iz snova u javu

foto RIJEČANKA U LOS ANGELESU Talentiranoj plesačici Maji Kereš početkom godine se ostvario veliki san

Riječanka u Los Angelesu - Maja Kereš / Foto privatna arhiva
Riječanka u Los Angelesu - Maja Kereš / Foto privatna arhiva
Autor:
Objavljeno: 17. siječanj 2018. u 6:57 2018-01-17T06:57:00+01:00

Mladim plesačima savjetovala bih: budite spremni na to da neće sve uvijek ići glatko i da ćete morati krenuti od nule. Izgradite debelu kožu jer će biti mnogo padova, mnogo odbijanja... Ali prije svega, budite sigurni da je to što ganjate zaista vaš san jer ako je to uistinu ono što želite, onda vas nijedna nedaća neće moći maknuti s puta prema uspjehu i ostvarenju vaših snova

Riječanka Maja Kereš trenutno je u izuzetno uspješnoj fazi. Talentiranoj plesačici koja zadnjih nekoliko godina živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama na samom početku nove godine ostvario se veliki san: dobila je priliku raditi na spotu njezinog omiljenog pjevača Justina Timberlakea. Ovaj uspjeh jedan je u nizu zapaženih angažmana koje je do sada ostvarila otkako se preselila u Los Angeles. Kako izgleda njezin život u glavnom gradu svjetskog showbusinessa, koje nastupe najviše pamti i kakvi su joj planovi za budućnost, doznajte u nastavku.

Intenzivno snimanje

Prošlog tjedna oduševila nas je vijest da se pojavljujete u videospotu za pjesmu »Filthy« Justina Timberlakea. Sad kad su vam se slegnuli dojmovi, kako vam je bilo raditi na tom spotu?

– Bilo mi je fenomenalno, i dojmovi su samo pozitivni. Cijeli tim plesača, redatelj, koreografi, kostimografi, ljudi iz make upa i frizure, i svi koji su radili na setu te sam Justin, doprinijeli su da ovo bude jedno od najboljih, ako ne i najbolje iskustvo u mojoj plesnoj karijeri dosada.

Nastupiti u spotu Justina Timberlakea oduvijek vam je bio najveći san. Zašto baš Justin?

– Otkad je započeo solističku karijeru pjesmom »Like I love you«, ako se ne varam, davne 2002. godine, Justinov sam fan. Njegov glas, glazba koju stvara, spotovi, i sama njegova osobnost i pojava inspiriraju me još od tada. Kad god čujem njegovu stvar, tijelo se samo počne kretati u ritmu. Njegova glazba djeluje čarobno na mene (smijeh).

Sa snimanja spota Justina Timberlakea / Foto Privatna arhiva

Kako ste dobili angažman u spotu i kako je izgledalo snimanje?

– Angažman se dogodio putem audicije za plesače na koju sam bila pozvana zahvaljujući svojoj agenciji Clear Talent Group, a o snimanju mogu otkriti da je bilo vrlo intenzivno i zahtjevno što se tiče tehničke strane, s obzirom na to da je glavni lik spota robot, a ne stvarna osoba. Ali nije bilo nimalo stresno, bila mi je čast sudjelovati u stvaranju ovog legendarnog videa.

Vratimo se malo na početak... Ako se ne varam, u New York ste otišli 2013. godine. Kakvi su vam tada bili planovi i želje?

– Točnije, u New York sam se preselila 2014. godine iako sam tamo studirala ples i ranije, 2011./2012. te 2013. godine. Želje i planovi tada su bili da mogu raditi i živjeti kao profesionalna plesačica, raditi na raznim projektima od reklama, spotova, live nastupa s glazbenicima itd.

Jedan je New York

Odvažiti se na tako velik korak kao što je preseljenje na drugi kraj svijeta zbog posla nije nimalo jednostavno. Što biste na temelju vlastitog iskustva savjetovali mladim plesačima koji razmišljaju o sličnom?

– Savjetovala bih im: budite spremni na to da neće sve uvijek ići glatko i da ćete morati krenuti od nule. Izgradite debelu kožu jer će biti mnogo padova, mnogo odbijanja i mnogo trenutaka kad ćete se osjećati samo, usamljeno ili se preispitivati je li to zaista bila dobra odluka. Ali prije svega, budite sigurni da je to što ganjate zaista vaš san, a ne san nekog drugog ili nečija tuđa očekivanja jer ako je to uistinu ono što želite, onda vas nijedna nedaća neće moći maknuti s puta prema uspjehu i ostvarenju vaših snova.

Sa snimanja spota Justina Timberlakea / Foto Privatna arhiva

Koliko ste dugo bili u New Yorku i što ste sve tamo radili?

– U New Yorku sam bila punih godinu dana prije nego sam se preselila u Los Angeles. Po svom dolasku u LA 2014. godine odmah sam potpisala ugovor s talent agencijom Clear Talent Group te počela odlaziti na audicije i castinge, a samo mjesec dana kasnije bukirala sam svoju prvu reklamu. Imala sam čast raditi na raznim reklamama za brendove kao što su Bloomingdales, Aeropostale i Cohen’s Fashion Optical, biti u spotu Roba Thomasa te nastupati uz Jussie Smolletta na premijeri druge sezone televizijskog showa »Empire« u glasovitom Carnegie Hallu. Kroz sve te angažmane imala sam priliku raditi sa svjetski poznatim koreografima kao sto su Luam, Frank Gatson, Mishay Petronelli i drugi.

Kada ste se i zašto odlučili preseliti u Los Angeles?

– New York je prekrasan grad, meni najdraži na svijetu, i nudio mi je mnogo plesnih prilika, međutim većinom su to bile reklame, a ne toliko puno live nastupi i spotovi. Los Angeles je centar zabavne, filmske i glazbene industrije i nudi mnogo više raznovrsnog posla. S obzirom na to da sam željela što raznovrsnije iskustvo dok živim i radim u Americi, odlučila sam se preseliti tamo i okušati svoje snage na zapadnoj obali.

Koliko se poslovni uvjeti razlikuju u tim dvama gradovima?

– LA nudi puno više prilika, audicija, castinga gdje se traže plesači. New York je baziran više na reklame, fashion i Broadway, iako se tu i tamo pojave velike audicije kao i u LA-ju, ali mnogo su rjeđe. No, isto tako je plesna scena daleko brojnija u Los Angelesu te se treba moći istaknuti iz mora plesača koji žele isti posao.

Što ste sve radili, i što sada radite u Los Angelesu? Ako se ne varam, bavite se i modelingom i snimate reklame?

– Modelingom se ne bavim profesionalno, imala sam tek nekoliko manjih angažmana dosada. Fokus mi je na plesu, a modeling i gluma se zasada događaju usputno. Dosada sam u LA-ju imala prilike nastupati na Coachelli, u showu America’s Got Talent, dodjeli Grammyja, putovati u Indiju radi nastupa na Global Citizen Festivalu, biti u spotovima Keitha Urbana, grupe the Train, AlunaGeorge i Fergie, raditi za brojne svjetske kompanije kao sto su npr. Anthropologie, New Balance i Mac kozmetika.

Nepredvidiv dan

Gledali smo vas i u spotovima Justina Biebera i drugih, nastupili ste na brojnim eventima. Koji angažman najviše pamtite?

– Pamtim apsolutno svaki angažman i svaki mi je drag na neki svoj, drugačiji način jer nosi posebne uspomene i posebnu priču. Svakako mogu izdvojiti spot Justina Timberlakea, nastup na Grammyjima, America’s Got Talent, Coachellu… Ma mogla bih stvarno svaki nabrojati, svi su mi jako jako dragi i ponosna sam što imam čast zauvijek nositi to u svom rezimeu.

Magistra povijesti umjetnosti i engleskog jezika i književnosti

Po zanimanju ste magistra povijesti umjetnosti i engleskog jezika i književnosti. Otkad se bavite plesom i kad se shvatili da će ples biti vaš životni poziv? U kojim ste sve plesnim grupama plesali, u kojim ste sve projektima u Hrvatskoj sudjelovali, s kojim ste sve hrvatskim pjevačima dijelili pozornicu?

– Moram vas ispraviti, ja sam po zanimanju profesionalna plesačica. Uz to, istina je, imam diplomu magistre povijesti umjetnosti i engleskog jezika i književnosti. No, kroz sve vrijeme provedeno studirajući na fakultetu, ja sam istovremeno samo sve intenzivnije i intenzivnije plesala, vodila satove i dobivala plesne poslove, tako da mi je već tada bilo jasno da ću nakon što završim fakultet, krenuti tim smjerom. U naravi mi je da ono što počnem želim i završiti, zato sam htjela završiti fakultet i imati diplomu u rukama kao nagradu. U Rijeci sam prije osnivanja Plesnog centra K2K godinama bila članica i jedna od voditeljica i koreografkinja u Plesnoj grupi Flame, a kao mala sam zapravo počela plesati u Icaro Dance Dimension, jazz dance grupi Giuseppea Palombelle. Od hrvatskih pjevača sam pozornicu dijelila s Tonyjem Cetinskim, Indirom Levak i Frankom Batelić u sklopu Topstars koncerata, Severinom, Markom Toljom, Majom Šuput i drugima, a pojavljujem se i u spotovima Lane Jurčević, Marka Tolje, Vanne, Severine...

Koliko je, financijski gledano, teško živjeti u Los Angelesu?

– Ako imaš novaca, nije teško (smijeh). Baviti se freelance poslom je isto svugdje u svijetu: nemaš redovnu mjesečnu plaću, ne radiš od ponedjeljka do petka od 9 do 5, plaćen si po projektu, često nemaš slobodne vikende i raspored ti se mijenja iz dana u dan. Ono što Los Angeles nudi je puno prilika, ali ne jamči svaka audicija nužno i posao. Jedan mjesec imaš tri projekta, drugi mjesec samo jedan itd. Ponekad je stanje na računu super, ponekad gledaš u dno novčanika. Ali također, koliko su god troškovi života u Americi puno skuplji u usporedbi s Hrvatskom, honorari su puno veći. Biti profesionalni plesač svakako nije lako, ali je itekako moguće biti financijski uspješan plesač.

Kako izgleda jedan vaš dan u Los Angelesu, odnosno dan jedne profesionalne plesačice?

– Moj dan je jako nepredvidiv. Ponekad dobijem obavijest za audiciju ili casting za isti dan pa se svi unaprijed isplanirani planovi odjednom promijene. U prosjeku u nekom normalnom razdoblju bude jedna do dvije audicije ili castinga tjedno, a u nekim boljim razdobljima znaju se dogoditi i dva ili tri castinga na dan. Tako da svoj dan planiram oko toga kad nisam na jobu. Ako sam usred angažmana, onda se moj dan sastoji od probi koje traju većinom između 4 i 8 sati, ili nastupa/snimanja.

Uspijevate li uz poslovne angažmane raditi i na sebi, učiti, plesati...?

– Naravno, to je obavezan dio mojeg posla, nikad ne prestati učiti i dalje raditi na sebi. Naravno, ne mogu uvijek stići na satove, iz razloga koji sam gore navela – nepredvidivosti, ali nastojim ići u prosjeku na dva do tri classa tjedno, ako nisam na jobu, i ako financije dopuštaju.

U posljednje se vrijeme puno piše i govori i zlostavljanjima i pokušajima zlostavljanja u showbizz industriji. Kakva su vaša iskustva s time?

– Osobno nisam imala niti jedno negativno iskustvo kroz cijelo ovo razdoblje koliko se bavim ovim poslom.

Obitelj i prijatelji

U Los Angelesu živite s dečkom Mislavom Mironovićem koji je Red Bullov Mountain Bike sportaš, i sa psićem Ekom. Što radite kad ne radite?

– Uživamo u svom psu Eku! Eko je star godinu dana i u tako malo vremena unio je toliko nove radosti i ljubavi u naš život da svaki slobodni trenutak želimo provoditi s njime. Obavezno svaki dan odradimo jutarnju šetnju i popodnevno istrčavanje u parku. Mimo toga, Mislav i ja volimo otići u kino, na hiking, na finu meksičku ili japansku klopu i na druženja s prijateljima.

Suosnivačica ste riječkog plesnog centra K2K. Koliko ste često u Rijeci i uspijevate li našim plesačima prenijeti sve novosti iz svijeta plesa koje upijate u SAD-u?

– Zadnji put sam bila doma ljetos i održala class u Plesnom centru K2K. Nastojim doći doma barem jednom godišnje, na ljeto, a znala sam doći i za zimske praznike. Sigurno da jednom do dva puta godišnje nije dovoljno da prenesem sve što sam naučila, ali predavanje plesa je jedna od mojih velikih ljubavi i uvijek se dam 100 posto u to da učenici dobiju maksimum od mene i izvuku maksimum iz sebe.

Što vam iz Rijeke najviše nedostaje u Los Angelesu?

– Najviše mi nedostaju obitelj i prijatelji i mogućnost da ih vidim uživo i zagrlim kad poželim, a osim toga hodanje, tj. pješačenje. Naime, u Los Angelesu se svuda mora autom.

Kakvi su vam dugoročni planovi i želje? Hoćete li se jednom zauvijek vratiti u Hrvatsku?

– Voljela bih se jednom vratiti u Hrvatsku i posvetiti se više koreografiranju i umjetničkoj direkciji projekata, ne nužno samo na području Hrvatske, nego i Europe. I, naravno, edukaciji. Prenijeti znanje i iskustvo mlađim naraštajima uvijek mi je bila i bit će mi čast, a za to svojom rezidencijom uvijek smatram Plesni centar K2K čija sam suosnivačica zajedno sa svojim kolegicama i prijateljicama, Kristinom Paunovski i Katarinom Jurić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu