Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 4n
Sutra: 4° 4° 4n
12. prosinca 2019.
Prave delicije

Pronašli smo sedam fantastičnih 'comfort food' recepata za djecu s alergijama na hranu

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Autor:
Objavljeno: 2. studeni 2018. u 16:30 2018-11-02T16:30:35+01:00

Donosimo vam prijedlog za plan obroka u kojima će u hladnim jesenskim danima uživati cijela obitelj, uključujući i vaše mališane

Pripremiti plan obroka za djecu s alergijama na hranu može biti pravi izazov. Zbog toga vam donosimo prijedloge za ukusan doručak, međuobrok, desert, ručak i večeru kako bi vaše dijete i cijela obitelj uživali u mirisnim i kremastim delicijama savršenim za hladne jesenske dane.

Prije pripreme svakako provjerite da dijete nije alergično na neke od sastojaka.

Doručak: Zobene pahuljice s jabukom i sirupom

Ideja za ukusni jesenski doručak koji će se svidjeti mališanima, a možete ga pripremiti noć prije. Veoma je zasitan i sadrži integralna (cjelovita) zrna pšenice i proteine koji će zadovoljiti potrebe djeteta.

1

Sastojci:

1 šalica zobenih pahuljica

1 žličica cimeta

3 žlice javorovog sirupa

2 dcl bademovog mlijeka

1 jabuka

Sirup:

2 žlice kokosovog ulja

2 žlice javorovog sirupa

1 žlica maslaca od badema

Priprema:

1. U manjoj zdjeli ili plastičnoj posudi sjedinite zobene pahuljice, cimet, javorov sirup i mlijeko i ostavite u frižideru preko noći.

2. Ujutro dobro promiješajte smjesu.

3. Nasjeckajte jabuku na kockice i postavite u čašu sa zobenim pahuljicama.

4. Priprema sirupa: otopite kokosovo ulje i javorov sirup, a zatim umiješajte maslac i pjenjačom miješajte do glatke smjese.

Međuobrok: Muffini s bananom i kakaom

Sočni i prirodno zaslađeni muffini s dodatkom kakao praha vašem djetetu bit će prava poslastica. Možete ih poslužiti za doručak, međuobrok ili desert- vaš mališan može se zasladiti ovim zdravim muffinima u svako doba dana.

2

Sastojci (za 24 mini muffina):

2 žlice chia sjemenki

2/3 šalice kokosovog mlijeka

1/8 šalice javorovog sirupa

1 žličica ekstrakta vanilije

3 žlice kokosovog ulja

2 banane

2/3 šalice heljdinog brašna

¼ šalice kakao praha, nezaslađenog

2 žličice praška za pecivo

¼ žličice soli

Priprema:

1. U manjoj zdjeli promiješajte chia sjemenke, kokosovo mlijeko, javorov sirup, vaniliju i kokosovo ulje. Zagrijte pećnicu na 200º C i namastite kalupe za muffine.

2. Vilicom zgnječite banane i pustite sa strane. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i sol.

3. Suhim sastojcima dodajte banane i smjesu s chia sjemenkama i dobro promiješajte. Smjesu vadite žlicom za sladoled i kalupe za muffine napunite skoro do vrha.

4. Pecite 14-16 minuta dok čačkalica koju ste uboli u sredinu smjese ne izađe čista. Muffine izvadite iz kalupa i pustite da se ohlade.

Ručak: sočna i hrskava pohana pileća prsa

Savršeni 'comfort food' recept bez mliječnih proizvoda u kojem će vaše dijete uživati. Pohane pileće trakice nakon pečenja će postati hrskave, ali i zadržati sočnost.

3

Sastojci:

1 šalica rižinog mlijeka

1 žlica limunovog soka

pileća prsa, 1 komad

1 ½ integralnih krušnih mrvica

1 žličica mljevenog crnog papra

1 ½ žličice češnjaka u prahu

½ žličice soli

Priprema:

1. U plićoj posudi pomiješajte rižino mlijeko i limunov sok.

2. Piletinu narežite na trakice i umočite ih u mlijeko. Ostavite u frižideru barem sat vremena kako bi piletina bila meka i sočna.

3. Pećnicu zagrijte na 200º C. Posudu za pečenje prekrijte masnim papirom.

4. Pomiješajte krušne mrvice, papar i začine. Stavite u vrećicu za zamrzavanje. U vrećicu dtavljajte po nekoliko trakica pilećih prsa i dobro protresite. Piletinu postavite u posudu za pečenje i pecite 20- 30 minuta.

Desert: Sočni i zdravi browniesi 

Ova prava čokoladna poslastica sličnog je okusa kao i originalni browniesi, a razveselit će i zasititi vašeg mališana.  

4

Sastojci:

2 šalice pirea od batata, bundeve ili zgnječenih banana

1 šalica maslaca od badema

½ šalice kakao praha

Sastojci za čokoladni preljev:

2 šalice čokoladnih kapljica (ili nasjeckana tamna čokolada po izboru)

1 šalica kokosovog mlijeka

Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 180º C. Namastite manji kalup za kolače ili kalup za kruh.

2. U manoj posudi otopite maslac. U posudu za miksanje dodajte batat, maslac i kakao prah i dobro izmiksajte.

3. Smjesu prebacite u kalup i pecite 20- 25 minuta. Izvadite iz pećnice i ohladite, a zatim dodajte preljev i prebacite u frižider na barem 30 minuta kako bi se smjesa stisnula.

Priprema čokoladnog preljeva:
Na slaboj vatri otopite sastojke i zatim pjenjačom promiješajte kako bi dobili gustu i sjajnu smjesu.

Večera: pizza bez glutena

Napraviti pizzu bez glutena nije baš jednostavno, a mi vam donosimo provjereni recept za odličnu pizzu čije sastojke možete prilagoditi djetetovim željama. Recept je preuzet sa stranice alergijaija.com

5

Sastojci:

200 g mješavine bezglutenskog brašna

2 dcl mlake vode

malo praška za pecivo, ulja, soli i par kapi octa

Za nadjev:

šunka

kulen

origano

masline

pesto

Priprema:

Zamijesti tjesto dok se ne počne odvajati od posude. Posuti morsku sol po papiru za pečenje, prebaciti razvučeno tijesto i staviti nadjev po želji.

Foto: superhealthykids, Unsplash

recepti za alergičare, djeca s alergijama na hranu, zdravi recepti za djecu 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.