Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
20. listopada 2019.
Kampanja

Prijatelji životinja traže od trgovačkih centara da prestanu prodavati živu ribu: 'To je mučno za sve'

Ilustracija Denis Lovrović
Ilustracija Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 30. srpanj 2018. u 11:31 2018-07-30T11:31:08+02:00

Udruga za zaštitu i prava životinja Prijatelji životinja u sklopu kampanje »Poštujmo naše more« apelirala je u ponedjeljak na trgovačke lance da ne prodaju žive ribe i rakove namijenjene za ljudsku prehranu. 

»Držanje i ubijanje životinja u prostoru trgovine za značajan broj kupaca predstavlja mučan prizor koji ih odbija od kupnje, a za životinje to znači produljenu agoniju i patnju prije ionako teške i nasilne smrti. Trgovine ne bi trebale biti mjesta gdje će se životinje mučiti i ubijati«, ističe udruga u priopćenju.

Dodaje da držanje riba i rakova u trgovinama nije regulirano zakonskim odredbama, ali da trgovački lanci mogu samostalno odlučiti hoće li žive životinje držati u svojoj ponudi.

Prijatelji životinja zato pozivaju trgovačke lance da prošire svoju poslovnu etiku i pokažu da razumiju patnju slabijih te da su spremni priključiti se nastojanjima u svijetu za stalnim povećanjem zaštite životinja.

Udruga također poziva građane da ne kupuju žive životinje koje se drže i ubijaju u trgovinama za ljudsku prehranu.

Kampanju »Poštujmo naše more« Prijatelji životinja pokrenuli su u suradnji s krovnom europskom organizacijom za dobrobit životinja Eurogroup for Animals, te osim apela trgovinama i trgovačkim lancima da ne prodaju žive ribe i rakove, obuhvaća i educiranja javnosti o poštivanju mora i života.

Tako su ranije pripremili edukativne natpisne ploče vezane za zabranu pecanja na plažama koje su ponudili gradovima i općinama, a planiraju i daljnje aktivnosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.