Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
17. veljače 2020.
Kalvarija jednog pacijenta

Pet godina ga liječili kemoterapijom zbog raka, a dijagnoza je bila sasvim pogrešna

Snimio Roni BRMALJ
Snimio Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 16. studeni 2018. u 19:06 2018-11-16T19:06:00+01:00

Godinama je primao kemoterapiju, no nivo njegovih bijelih krvnih zrnaca nije se smanjivao, sve dok nije odlučio obratiti se drugom liječniku koji je ustanovio da Salaz nikad nije bolovao od raka. Povišen broj leukocita bio je naime posljedica jedne druge bolesti 

Pet godina su ga liječnici liječili kemoterapijom, no nije uopće bolovao od tumora. James Salaz iz američkog grada Montrose podnio je tužbu protiv bolnice zbog nesavjesnog liječenja jer je pet godina liječen zbog rijetkog oblika raka kojeg zapravo nije nikad imao, piše Il Messagero.  

Jamesu Salazu je naime 2012. godine, nakon liječničkog pregleda, odnosno biopsije pluća, dijagnosticiran rak. 

Tada je počela njegova kalvarija. Godinama je primao kemoterapiju, no nivo njegovih bijelih krvnih zrnaca nije se smanjivao, sve dok nije odlučio obratiti se drugom liječniku koji je ustanovio da Salaz nikad nije bolovao od raka.

Povišen broj leukocita bio je naime posljedica jedne druge bolesti - upale krvnih žila, što je znatno blaži problem od raka, te stoga kemoterapija uopće nije bila potrebna. 

Kako piše  Daily Mail, Salaz se godinama liječio, podvrgnut je biopsijama i neugodnim kontrolama, uvjeren da se bolest koja bi ga mogla ubiti ne povlači. 

Bila je to fizička i psihička tortura koju je proživio samo zbog krive dijagnoze. 

Upala žila od koje doista pati James Salaz uzrokovala je upalu na plućima, ali ne i kancerozne mase. 

Njegova je stvarna bolest, ako se na vrijeme liječi, potpuno izlječiva, no kod Salaza je zanemarena punih pet godina. Zbog kemoterapije James Salaz ima naime kronično oštećenu gušteraču.

Pacijent sada ide na kontrole kako bi ustanovio jesu li mu uslijed neliječenja oštećeni i drugi organi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.