Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Prvi put u Hrvatskoj

Međunarodna pet therapy konferencija u Medulinu

Terapijski pas Haku
Terapijski pas Haku
Autor:
Objavljeno: 27. rujan 2013. u 10:38 2013-09-27T10:38:15+02:00

Cilj je polaznicima koji pohađaju predavanja i radionice približiti ne samo pojam, blagodati i prednosti pet terapije nego ponuditi i informacije, kvalitetnu uslugu te zaštititi korisnike

U organizaciji Udruge za pet therapy "Indeficienter Vinkuran" od 18. do 20. listopada u Hotelu "Arcus Residence" u Medulinu bit će održana prva Međunarodna pet therapy konferencija u Hrvatskoj. Prijave, kao i dodatne informacije o Konferenciji i programu, mogu se dobiti telefonom na broj 099/2052505, putem e-maila upitom na adresu pettherapy@indeficienter.org, Skypea (indeficienter.association), Twittera (@IndeficienterT), Facebooka (Indeficienter-Pet-therapy) te na njihovoj web stranici: www.indeficienter.org.

Okrugli stol na temu terapijskog jahanja, odnosno hipoterapije, bit će održan u petak, 18. listopada u 17 sati. Što je hipoterapija, a što terapijsko jahanje, koja je razlika između ova dva pristupa, kome su ovakve vrste terapije namijenjene, problematika izvođenja ovih terapija bez adekvatne edukacije te samim time neposjedovanja certifikata, o svemu tome govorit će članovi Udruge za terapijsko jahanje "Pegaz" iz Rijeke, Udruge za terapeutsko jahanje "U korak s konjem" iz Rovinja, Udruge "Jedni za druge" iz Zagreba, Udruge "Audax" iz Triblja te Matea Drempetić, rehabilitatorica iz Zagreba. Moderator je Marko Mavia, defektolog u pulskoj Školi za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju.

Utjecaj na zdravlje

Subota, 19. listopada rezervirana je za brojne domaće stručnjake, ljude s velikim iskustvom u provođenju istraživanja, aktivnosti i terapija na polju pet therapyja.

Od 9 sati Lucija Katalenić, vanjska suradnica Udruge za pse vodiče, govorit će o svojim iskustvima u radu s terapijskim psima te na koji način oni mogu pomoći djeci s teškoćama u razvoju.

Maša Dolenc, dipl. soc. radnica, radni instruktor predstavit će od 10 sati rad Rehabilitacijskog centra "Silver" te osnovne definicije pojmova koji se koriste pri kategoriziranju pasa pomogača.

Radni terapeut Davor Duić, također iz Centra za rehabilitaciju "Silver", imat će u 11 sati izlaganje na temu terapije senzorne integracije uz korištenje terapijskog psa.

Dr. sc. Duška Petranović, hematologinja u KBC Rijeka, predstavit će u 12.15 sati najnoviju znanstvenu studiju, temeljenu na kliničkim dokazima, kojima je potvrđena korist "Animal assisted therapy", terapije uz pomoć kućnih ljubimaca. Bit će i znanstveno pojašnjeni pozitivni efekti prisustva životinja na ljudsko zdravlje.

Dražen Viljušić, profesor kineziologije, voditelj terapijskog psa Ria, svojim će predavanjem koje je na rasporedu u 14 sati obuhvatiti područje rada s terapijskim psom i djecom s oštećenjem vida i dodatnim poteškoćama u razvoju.

Prof. Jelena Ombla s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru održat će s početkom u 15 sati predavanje na temu odnosa čovjeka i kućnih ljubimaca, točnije iz kojih razloga neki ljudi odlučuju "opteretiti" svoje živote dodatnom, dugotrajnom obvezom, što skrbljenje o ljubimcu u suštini jest, kad od njega, naizgled, nemaju opipljive koristi niti je takvo što očekivano od socijalne okoline, kao što je primjerice roditeljstvo.

Prof. Marijana Šarić, predsjednica Udruga "Četiri šape" iz Šibenika predstavit će projekt "Terapija s psima za djecu i odrasle s posebnim potrebama" kao i projekt "Edukativnih programa za predškolske i školske ustanove".

Subotnji program završava intimnim razgovorom s Leom Dekleva, koja će sa sudionicima konferencije u 17 sati podijeliti svoje osobno iskustvo u borbi s anksioznošću, te otkriti je li joj doista njezin pas spasio život.

Psi terapeuti

Ništa manje zanimljiva predavanja slijede i u nedjelju, 20. listopada, koja će osim domaćih stručnjaka održati i gosti iz Slovenije i Italije.

Mojca Trampuš, voditeljica terapijskog psa Šape iz Slovenskog društva za terapijo s pomočjo psov "Tačke pomagačke" s početkom u 9 sati govorit će o programu "Reading education assistance dog" (R.E.A.D.).

Branka Hobič, kinološka sutkinja, agility sutkinja, kinološka instruktorica s licencom Kinološkog saveza Slovenije, voditeljica terapijskog psa Gustava od 10 sati predstavit će "Tačke pomagačke" te reći više o putu koji trebaju proći i čovjek i pas da bi postali terapijski par.

U 11 sati Maurizio Pagliarini, etolog, voditelj terapijskih pasa, predsjednik udruge "Associazione italiana pet therapy" iz Italije predstavit će svoju višesistemsku metodu pet terapije, zaštićenu pri Zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Italije.

Tea Selaković, prof. rehabilitator i Šira, njena kolegica za pet terapiju, pokazat će od 12 sati kako aktivnosti i ulogu psa određuje cilj rehabilitacije utvrđen potrebama korisnika, pri čemu pas može biti aktivan ili pasivan sudionik za individualno poticanje razvoja motorike, govora i komunikacije, senzorike, pažnje i koncentracije te grupnih aktivnosti koje potiču razvoj socijalnih vještina te kognitivni i emocionalni razvoj.

Igor Gaćeša, savjetnik za ponašanje pasa iz Zagreba, održat će u 14 sati predavanje o tome zašto psi mogu biti dobri terapeuti, o osobnosti terapijskog psa, pristupu u odgoju i podučavanju terapijskog psa, dobrobitima i kvaliteti života terapijskog psa.

Jelena Kallay, savjetnica za ponašanje životinja i certificirani kliker trener, osnivačica Udruge "Vagabond", imat će u 15 sati izlaganje o pozitivnoj komunikaciji sa životinjama.

Dr. sc. Zora Itković Zuckerman predstavit će od 16 sati mogućnosti korištenja životinja u terapiji osoba s invaliditetom, posebno korištenje pasa u pedijatriji kod poremećaja senzorne i socijalne integracije djece.

Da i pet terapiju, kao i bilo koju drugu vrstu terapije, provodi stručna osoba, a ne svatko tko ima psa razlog je zašto su se članovi Udruge odlučili organizirati ovu trodnevnu Konferenciju uz koju je vezana i jedna anegdota. Naime, jedan gospodin iz okolice Pule smatrao je da se bavi terapijom kućnim ljubimcima jer ima uzgajivačnicu, prodaje ljudima pse, a "opće je poznato da psi donose određeno blagostanje te je zato jasno vidljivo da se on bavi pet therapyjem".

Upravo zbog toga cilj je polaznicima koji pohađaju predavanja i radionice zbog učenja i osposobljavanja, predstavnicima udruga, institucija, organizacija, medija približiti ne samo pojam, blagodati i prednosti pet terapije nego ponuditi i informacije, kvalitetnu uslugu te zaštititi korisnike. Dugoročan cilj je podizanje ove terapije u Hrvatskoj na višu razinu, ukazati na nužnost uvođenja pet terapije u redovne programe institucionalnih i izvaninstitucionalnih organizacija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.