Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Kamo na izlet

foto Jeste li čuli za Kuću Velebita u Krasnu? Isplati se otići

Jeste li čuli za Kuću Velebita u Krasnu? Isplati se otići
Jeste li čuli za Kuću Velebita u Krasnu? Isplati se otići
Autor:
Objavljeno: 27. srpanj 2018. u 11:01 2018-07-27T11:01:17+02:00

Postav Kuće se proteže na četiri etaže i obuhvaća nekoliko tematskih cjelina koje se međusobno isprepleću i prožimaju kako bi se što bolje pokazalo bogatstvo Velebita, njegova raznolikost te kulturna i prirodna vrijednost

Područje nacionalnog parka Sjeverni Velebit objedinjava najrazličitija staništa koja su dom mnogim biljnim, gljivljim i životinjskim vrstama. Zbog nepristupačnosti terena i dugog zimskog razdoblja razgledavanje i pristup tom bogatstvu dostupni su samo malom broju posjetitelja.

Projekt Centar za posjetitelje Krasno nastao je ponajprije kao odgovor na želju da se prirodne ljepote približe što većem broju posjetitelja. Upravo je Kuća Velebita mjesto na kojem posjetitelji mogu doživjeti to bogatstvo i raznolikost krških oblika, živoga svijeta i krajobraza.

Suradnja 200 autora i suradnika

Na projektu Centar za posjetitelje Krasno u 33 mjeseca njegove provedbe radilo je više od 200 autora, suradnika, izvođača i zaljubljenika u Sjeverni Velebit. Svi oni su svojim radom pridonijeli tome da Kuća Velebita posjetiteljima ponudi najrazličitije sadržaje, privlačne kako najmlađoj populaciji, tako i najvećim zaljubljenicima u prirodne ljepote.

Osnovni cilj projekta bio je izgraditi Centar za posjetitelje Nacionalnog parka Sjeverni Velebit kao prepoznatljiv, moderan i atraktivan sadržaj koji privlači turiste u Krasno i okolicu, omogućuje prezentaciju prirodnih i kulturnih vrijednosti Parka tijekom cijele godine te kvalitetnu promociju turističkih sadržaja u Parku i čitavoj Ličko-senjskoj županiji.

Kuća Velebita je posjetiteljski i informacijski centar za posjetitelje Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Smještena je u selu Krasnu, jednom od naših najvećih planinskih naselja. Kao prepoznatljiv, moderan i atraktivan sadržaj omogućuje prezentaciju prirodnih i kulturnih vrijednosti Parka tijekom cijele godine. Ovdje se možete informirati što posjetiti i doživjeti u Parku, Krasnu i okolici, te kupiti ulaznice i suvenire.

Kuća Velebita

S liftom u velebitsko podzemlje

U Kući Velebita saznat ćete više o klimi, vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju Sjevernog Velebita. Naglasak je stavljen na duboke jame kao na posebnu osobitost Parka. Upoznat ćete se s geologijom i procesom nastanka jama, povijesti i tehnikama njihova istraživanja, te ćete dobiti uvid u specifičan životinjski svijet podzemlja. Osobita atrakcija je iskustvo ulaska u jamu kroz poseban „lift".

Postav Kuće Velebita proteže se na četiri etaže i obuhvaća nekoliko tematskih cjelina koje se međusobno isprepleću i prožimaju kako bi vam se što bolje pokazalo bogatstvo Velebita, njegova raznolikost te kulturna i prirodna vrijednost.

U središtu priče je čovjek i njegov direktan i indirektan utjecaj na prirodu i prirodne vrijednosti. U prošlosti su stanovnici Velebita živjeli nomadskim načinom života, krčili su šumu, napasali stoku, gradili kamene nastambe – pastirske stanove i suhozide te na taj način stvarali nova staništa – travnjake, lokve i drugo, te utjecali na brojnost vrsta biljnog i životinjskog svijeta.

Kuća Velebita

Info, suvenirnica, osjetilna komora, 3D model Velebita

Na ovom mjestu posjetitelj će dobiti sve potrebne i korisne informacije o Parku, Krasnu, ali i okolici. Tu može uzeti i naše informativne materijale, letke i brošure te kupiti suvenire i ulaznice za Nacionalni park Sjeverni Velebit i Kuću Velebita.

Kuća Velebita

3D modela Velebita

Pozivamo vas i da zavirite u dio postava Kuće Velebita bez naplate ulaznice – uz pomoć velikog 3D modela Velebita informirajte se o planinarskim stazama, domovima, skloništima, pogledajte položaj jama ili ostatke pastirskih stanova kao i utjecaj čovjeka na izgled planine po povijesnim razdobljima i... Nećemo vam otkriti baš sve! Tu je i mračna komora koja će vam zvukom, slikom i osjetom, ovisno o vašem odabiru, dočarati ćudljivo velebitsko vrijeme, odnosno pravo vučje vrijeme, kako kažu Krasnari.

Kuća Velebita

Klima i staništa – travnjaci, šume, kamenjar

Kuća Velebita u ovom dijelu nastavlja priču o meteorologiji, vremenskim prilikama i neprilikama, pa se ovdje može istražiti npr. kako nastaje snježna pahulja ili koliko snježnih dana ima Velebit. Tu je i mali meteorološki laboratorij s povijesnim instrumentima za motrenje vremenskih prilika.

No ekstremna staništa su jedan od preduvjeta za rast i razvoj endemskih biljnih i životinjskih vrsta pa ćete ovdje nešto saznati o prilagodbi biljaka na jak vjetar i niske temperature, malo tla i vode. Tu se može naučiti da je i ponikva s temperaturnom inverzijom ekstremno stanište i koje su se vrste biljaka i gljiva prilagodile tim životnim uvjetima. Osim vidom i sluhom, ovdje se i mirisima može upoznati velebitsko bilje, ali i naučiti nešto o travnjacima i travnjačkim staništima koja su nam posebno vrijedna jer se uz njih veže velik broj različitih životinjskih vrsta, osobito kukaca. Neke od njih upoznat ćete putem fotografija, a pčelu i leptira vidjeti kao hologramski prikaz. A jeste li znali da gusjenica leptira pjeva? Taj pjev može se čuti u Kući Velebita. Velike zvijeri – medvjed, vuk, ris su NATURA vrste Parka i ovdje možete naučiti više o njihovom kretanju, navikama i ponašanju.

Tu je i brlog s medvjeđom obitelji u čiji svijet možete ući uz pomoć 3D naočala. Šume bukve, jele i smreke još su jedan djelić bogate raznolikost Parka pa će vas privući svojim mirisima, zvukovima, ali i različitim biljnim, životinjskim i gljivljim vrstama. U ovom dijelu saznat će posjetitelji da potkornjaci komuniciraju feromonima i čut će „zvuk venućeg stabla smreke“, upoznati se s bogatstvom svijeta noćnih leptira i vidjeti svijet iz perspektive ptica kroz 3D naočale… I još puno, puno više!

Geologija, speleologija i biospeleologija

Ovaj dio Kuće Velebita pokazuje nastanak planine od taloženja do izdizanja kroz čitav niz ilustracija, animacija, fotografija i videomaterijala. Tu ćete upoznati okoliš postanka najvažnijih velebitskih stijena te saznati kako i kada su one nastale, ali i vidjeti izvorne izloške i njihove mikrofosile (ili makroprikaze). Ovdje ćete imati priliku „gurati Afriku“, odnosno uz pomoć interaktivnog izloška sudjelovati u procesu izdizanja velebitskih stijena. No, priča tu ne prestaje jer paralelno s izdizanjem odvija se i proces okršavanja – odnosno stvaranja današnjeg reljefa Velebita sa svojim iznimnim površinskim, ali i svjetski poznatim podzemnim krškim oblicima. Od površinskih krških oblika škrapu i kamenicu upoznat ćete u našoj Kući, a za ostale dajte si truda i pronađite „kamenu čipku“ u prirodi. Osim ovih procesa, na ovom katu upoznat ćete se s kretanjem površinskih i podzemnih voda u kružnom ciklusu – od oblaka odnosno oborine (kiše, snijega), preko površinskih tokova, poniranja, podzemnih tokova i bujica do izviranja u vruljama i isparavanja s površine mora natrag do oblaka. U ovom dijelu Kuće Velebita „ulazimo“ u svijet podzemlja – upoznajemo se s profilima jama, podzemnom faunom i njenim prilagodbama na svijet stalne tame…

Kuća Velebita

Kako se prilagoditi životu u podzemlju?

Povijest istraživanja dubokih jama, potrebna speleološka oprema, bivak, vertikala/meandar, speleološki nacrti, vrste siga, mjerenje/procjena dubine, sifon….– sve su to pojmovi koje ćete upoznati i savladati kroz razne izloške, ali i interaktivne sadržaje Kuće Velebita. Našu najdublju jamu, Lukinu jamu, ovdje možemo i sami istražiti – uz pomoć lifta ulazimo u svijet podzemlja i susrećemo se sa speleolozima, vidimo uvećanu podzemnu faunu, ali i čujemo originalne zvukove sa speleoloških ekspedicija – šum vode, kapanje, padanje kamenja, dozivanje u daljini…

Kulturna baština i multimedijski prostor

Ovaj dio Kuće Velebita priča priču o nekadašnjem životu ljudi na Velebitu, njihovoj istinskoj povezanosti s prirodom i težačkom načinu života. Jeste li znali da su Podgorci velebitski nomadi? Ovaj dio vraća nas u prošlost kroz predaju, izloške, filmove i stare audiozapise.

Tu možete pogledati i „Mistični Velebit“ koji donosi priču o tradicijskoj predaji o neobičnim bićima koja su navodno nastanjivala planinu poput vila i vještica, mora i vukodlaka. Dok razgledavate ovaj dio postava koji govori o životu kakvog više nema, pored vas se paralelno odvija neki novi „velebitski život“.

U edukacijskom kutku multimedijalne dvorane djeca se uz pomoć edukatora upoznaju s vrijednostima Parka, rješavaju radne listiće, izvode praktične laboratorijske pokuse, ili povećalom promatraju sitni svijet biljaka i životinja.

Danas-sutra, možda se netko od njih Velebitu i vrati!

INFO:

Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit

Krasno 96

53 274 Krasno
tel: 053 665 380
npsv@np-sjeverni-velebit.hr
www.np-sjeverni-velebit.hr

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.