Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Aromadog

Holistički aromaterapeut za pse dr. vet. med. Tanja Majcen o primjeni aromaterapije

Dr. vet. med. Tanja Majcen, holistički aromaterapeut za pse
Dr. vet. med. Tanja Majcen, holistički aromaterapeut za pse
Autor:
Objavljeno: 15. svibanj 2019. u 11:32 2019-05-15T11:32:00+02:00

dr. vet. med. Tanja Majcen, holistički aromaterapeut za pse

Primjena aromaterapije kod pasa naziv je predavanja što će ga u subotu, 25. svibnja u 10 sati u Udruzi za edukaciju i unapređenje kvalitete života »EteriCo«, na adresi Dr. Zdravka Kučića 39a u Rijeci, održati dr. vet. med. Tanja Majcen, holistički aromaterapeut za pse.

Veterinarka Majcen, mnogima poznata po brendu Aromadog, govorit će o najvažnijim smjernicama u primjeni aromaterapije kod pasa, o načinima primjene, osnovama izrade aromaterapijskih pripravaka u cilju njege, prevencije i održavanja zdravlja pasa, indikacijama za primjenu, te objasniti kako napraviti mali kućni aromatarij (najvažnija eterična, biljna ulja i hidrolati) za pse. Zainteresirani za predavanje mogu se prijaviti mailom na adresu eterico.udruga@gmail.com ili pozivom na broj telefona 092/341-5822.

Znanje i iskustvo konvencionalne veterinarske medicine nadopunili ste primjenom aromaterapije. Što konkretno znači biti holistički aromaterapeut za pse?

– Upravo znanje i iskustvo konvencionalne veterine uz istovremenu primjenu kliničke veterinarske aromaterapije kod pasa čini moj pristup njihovom zdravlju jedinstvenim na našem području. Holistički pristup podrazumijeva da svaki organizam, pa tako i organizam psa, promatramo u cijelosti, na svim njegovim razinama, čime otkrivamo uzrok nastanka oboljenja što je izuzetno važno. To podrazumijeva uzimanje holističke anamneze od vlasnika psa, poznavanje njegovog okruženja, ishrane, konvencionalnih tretmana... To mi daje uvid u etiologiju nastalog oboljenja nakon čega slijedi individualna izrada pripravaka, preporuka prehrane i dodataka prehrani te u posljednjih nekoliko mjeseci i fitoterapijskih pripravaka koji također kod pasa daju odlične rezultate.

Česte alergije

Jeste li imali problema s kolegama koji njeguju klasičan pristup?

– Kolege su sve više otvorene za ovakav prirodni, holistički pristup zdravlju i zaista moram reći da s nekim kolegama čak imam i jako dobru suradnju, što me izuzetno veseli.

Copaiba u svakoj kućnoj ljekarni

Primjenom aromaterapije ne samo da održavate zdravlje svojih ljubimaca i cijele obitelji, nego je ona ponekad i doista nezamjenjiva kao učinkovita prva pomoć. Eterična ulja se nikada ne primjenjuju na psima nerazrijeđena, već se moraju razrijediti u biljnom ulju. S primjenom aromaterapije se može započeti kod manjih pasmina u dobi od 10 tjedana, a kod srednjih i velikih od 8 tjedna starosti. Prije te dobi mogu se primijeniti hidrolati, ističe Tanja Majcen, a kao ulje koje smatra nezaobilaznim dijelom svake kućne ljekarne izdvaja Copaibu.
– To je ulje koje je mene u potpunosti osvojilo. Blagog i vrlo ugodnog mirisa, neiritativno za kožu pasa, a opet najjače protuupalno ulje, vrlo jak analgetik, antibakterijskog i protugljivičnog djelovanja, kaže Majcen koja će o primjeni aromaterapije predavati u subotu, 25. svibnja u 10 sati u Udruzi »EteriCo« u Rijeci.

Zbog čega se vlasnici pasa najčešće javljaju? Koji su pripravci najtraženiji?

– Vlasnici pasa su sve više osvješteni te kako za sebe, tako i za svoje ljubimce žele prirodan način njege, preveniranja i tretiranja raznih oboljenja za što je aromaterapija zaista nezamjenjiva. Najčešće se vlasnici javljaju vezano za zaštitu od vanjskih nametnika i raznih dermatoloških problema. Što se tiče vanjskih nametnika, krpelja i buha, vlasnici su itekako svjesni štetnosti kemijskih insekticida i potrebe za njihovom cjeloživotnom primjenom. Osobito u proljeće kada se priroda budi, započinje i pojačana migracija krpelja, a time i povećana opasnost od ugriza i prijenosa bolesti. Osim toga, pripravci protiv vanjskih nametnika divno njeguju kožu i dlaku psa, a mogu ih primjenjivati i ljudi. Aromaterapijski pripravci protiv vanjskih nametnika imaju izuzetno učinkovito, prirodno i neškodljivo repelentno djelovanje, dakle spriječavaju da krpelji i buhe uopće dođu na psa.

U tretiranju kojih tegoba su se aromaterapijski pripravci pokazali djelotvornima?

– Što se tiče raznih tegoba, na prvo mjesto bih izdvojila različite dermatološke probleme – dermatitisi, gljivične i bakterijske infekcije kože, pioderma, hot spot, pododermatitis – te alergije koje su nažalost izuzetno česte kod pasa i kod kojih također aromaterapija daje sjajne rezultate.

Predavanja i radionice

Svakako treba napomenuti da eterična ulja treba koristiti oprezno i ne na svoju ruku?

– Izuzetno je važno naglasiti da se eterična ulja moraju koristiti oprezno, najbolje uz savjet stručnjaka i da moraju biti kemotipizirana, vrhunske kvalitete jer u suprotnom možemo napraviti više štete nego koristi po zdravlje psa. Nedavno sam započela seriju predavanja za vlasnike pasa čiji je primarni cilj educirati ih o važnosti i načinima prirodnog pristupa, kako za njegu, tako i za prevenciju i tretiranje raznih tegoba u svrhu zdravijeg i dužeg života pasa. Prvo predavanje je bilo na temu preveniranja i tretiranja alergija primjenom fitoaromaterapije i povratne informacije su odlične. Vlasnici su oduševljeni spoznajom da na jednom mjestu mogu dobiti toliko korisnih informacija koje mogu primijeniti u svakodnevnom životu svog ljubimca. Odaziv je odličan, što me izuzetno veseli. Osim predavanja održavam i radionicu »Aromaterapija u svakodnevnom životu psa« za sve vlasnike koji žele osobno doprinijeti njezi i zdravlju svojih ljubimaca primjenom aromaterapije.

dr. vet. med. Tanja Majcen, holistički aromaterapeut za pse

Koje biste slučajeve izdvojili kao najzanimljivije?

– Za mene je najizazovnije i najzahtjevnije kada se javljaju vlasnici koji su iscrpili sve mogućnosti konvencionalne veterinarske medicine u tretiranju određene tegobe kod svog ljubimca ili kada je stanje i klinička slika izuzetno teška, a to je vrlo često. Međutim, i tada aromaterapija daje odlične rezultate što mi daje dodatni poticaj i potvrdu njezine djelotvornosti. I danas nakon više godina primjene aromaterapije kod pasa dogodi se da me njezina djelotvornost oduševi. Htjela bih izdvojiti jedan slučaj psa koji je bio u izuzetno teškom stanju, primarno se radilo o dermatološkim tegobama koje su trajale mjesecima, prije nego se vlasnica obratila meni. Pas je bio tretiran vrlo agresivnim lijekovima koji su vremenom dodatno pogoršavali njegovo stanje i uzrokovali niz nuspojava. Vlasnici je predloženo da uspava psa, ali na svu sreću dala je priliku aromaterapiji. Holistički pristup, pomno napravljeni individualni aromaterapijski pripravci i njihova ustrajna primjena od strane vlasnice dovela je do toga da je to danas sretan i zdrav pas.

Čudesna sinergija

Što s njegom starijih pasa?

– Stariji psi su moja posebna strast i doista je užitak raditi za njih pripravke kada vidite da im u velikoj mjeri mogu podići kvalitetu života, doprinijeti zdravlju, a time i dužem životu. Nažalost, nedavno je iza duge otišao moj voljeni pas s punih 16 godina i sigurna sam da je tako dugi životni vijek doživio ne samo zbog velike količine ljubavi i pažnje, već i zbog primjene aromaterapije koja je uvijek bila primarni izbor za njegovu njegu i prevenciju zdravlja zbog čega do samog kraja svojeg života gotovo nikada nije bio bolestan.

Doista moram reći da nema tegobe koja se ne može prevenirati i tretirati aromaterapijom. Međutim, važno je napomenuti da klinička aromaterapija ne isključuje primjenu konvencionalne veterinarske medicine koja je vrlo često nezamjenjiva i s kojom se odlično nadopunjuje, što vrlo često rezultira bržim ozdravljenjem te smanjenom količinom i kraćim vremenskim razdobljem davanja konvencionalnih lijekova.

Što smatrate da bi svaki vlasnik trebao znati i što bi bilo dobro da zna?

– Vlasnicima pasa bih htjela poručiti da aromaterapija i psi čine čudesnu sinergiju djelovanja i kada bi njih pitali sigurna sam da bi uvijek odabrali prirodno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.