Zdravo »predjelo«

Zeleni pijat: Krem juha od toskanskog crnog kelja

P. N.

Crni toskanski kelj ima blaži okus od onog svima poznatog i može biti glavni sastojak u krem juhi



Kupili ste crni toskanski kelj i ne znate što bi s njim. Osim kao prilog pripremljen na klasičan način, ova vrsta kelja koja ima nešto blaži okus od onog svima dobro poznatog može biti glavni sastojak u krem juhi. Vaši ukućani neće niti znati što jedu.


Sastojci za 4 osobe: 1,5 kg crnog toskanskog kelja, 400 g krumpira, 2 poriluka, 1,2 povrtnog temeljca, maslinovo ulje, sol, paparPo želji: 50 g starog kruha, 1 žlica maslinovog ulja

Priprema: Poriluk oprati, narezati na ploške i dinstati na maslinovom ulju dok ne omekša. Krumpir oguliti, narezati na kockice i dodati omekšalom poriluku. Dinstati oko deset minuta na laganoj vatri. Začiniti solju i paprom. Crni kelj oprati, ukloniti tvrde djelove, a listove narezati na veće komade. Trebali bi dobiti oko pola kilograma narezanih listova.


Kelj postepeno dodati u posudu s porilukom i krumpirima te podliti s povrtnim temeljcem. Postepeno dodavati dok ne potrošite sav kelj. Tekućina ne smije prekriti lišće. Kuhati 25 minuta.




Dok se juha kuha možete pripremiti preprženi kruh. Ploškama kruha ukloniti koru, narezati na kockice i popržiti na tavi na maslinovom ulju. Prepržene kockice kruha možete pripremiti i u pećnici. U tom slučaju narezane kockice kruha začiniti uljem, rasporediti po plehu obloženom masnim papirom i peći 6 minuta na 200 stupnjeva.


Kada je juha gotova, štapnim ju mikserom pretvorite u kremu. Ako je pregusta razrijediti ju s još temeljca. Vratiti na vatru, pustiti da provrije i poslužiti. Ako želite, juhu možete i procijediti kroz gazu te u nju umiješati nekoliko žlica slatkog vrhnja.