Foto Istock
Tikva ljubi i slatko i slano. Dostupna je svima, a naš je prijedlog neobičan desert koji spaja kraljicu jesenske trpeze s lješnjacima i čokoladom
U drugoj posudi pjenasto umutiti jaja s polovicom šećera. Dodati ekstrakt vanilije, a u nedostatku istog vanilin šećer ili sjemenke vanilije. Kada smjesa postane svijetla dodati drugu polovicu šećera. Kada smjesa postane pjenasta postepeno umiješati ulje. Zatim žlicu po žlicu miksajući najmanjom brzinom umiješati smjesu brašna. Zatim u smjesu pomoću lopatice umiješati pire od tikve.
Posljednju umiješati nasjeckanu čokoladu. Kalup namazati maslacem i posuti brašnom. Uliti smjesu u kalup, poravnati i peći sat vremena u donjoj polovici pećnice zagrijane na 170 stupnjeva.
Ako želite možete pripremiti čokoladnu glazuru, odnosno ganache kojim ćete preliti kolač. Zagrijati slatko vrhnje do vrenja i njime preliti nasjeckanu čokoladu. Kada je kolač gotov, ohladiti ga i po želji preliti ganacheom.