Mesno jelo

Za savršeno Valentinovo: Biftek i foie gras s kremom od celera

P. N.

Foto Martina Cvek

Foto Martina Cvek

Valentinovo je odlična prilika za uživanje u delicijama. Jedan od najboljih hrvatskih chefova Stjepan Bistrički savjetuje što pripremiti za užitak u dvoje



Gastro čarobnjaci posebno se vesele veljači i prazniku ljubavi. Valentinovo je odlična prilika za uživanje u delicijama. Jedan od najboljih hrvatskih chefova Stjepan Bistrički iz zagrebačkog restorana Apetit savjetuje što pripremiti za užitak u dvoje ili pak u društvu prijatelja.


Sastojci za 2 osobe: biftek 500 g, foie gras 120 g, teranino 4 dcl, maslac 50 g, celer 300 g, vrhnje za kuhanje 1 dcl, sol, papar, ulje 40 ml


Priprema: Biftek očistimo od žilica, posolimo i popaprimo. Dok se biftek marinira pripremimo kremu od celera. Jedan dio celera oguliti i izrezati na manje kocke,  a drugi izrezati na tanke listiće za chips. Celer za chips popržiti u vrućoj masnoći i posoliti. Drugi dio celera staviti na otopljeni maslac i pržiti.




Kada se malo zažuti podliti temeljcem ili vodom i kuhati sve dok se ne počne raspadati. Dodati vrhnje za kuhanje još malo kuhati i protisnuti kroz fino sito da dobijemo glatku kremu, posoliti.


Teranino reducirati i dodati kocku maslaca kako bi se umak zgusnuo.


Biftek peći u tavi ili na roštilju, foie gras peći u jako zagrijanoj tavi s jedne i druge strane, ne predugoNa kraju servirati kremu od celera, na kremu biftek i foie gras zatim chips od celera i preliti teranino umakom.