Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 3
Sutra: 17° 17° 3
14. listopada 2019.
Domaće je domaće

Za ovaj kruh ne morate biti majstori pekari, treba vam pet sastojaka i jako malo vremena

Foto pixabay
Foto pixabay
Autor:
Objavljeno: 20. listopad 2018. u 7:30 2018-10-20T07:30:00+02:00

»Soda kruh« dio je irske tradicije, a u ovoj verziji za njegovu izradu potrebne su dvije vrste brašna

Ima li što bolje od domaćeg toplog kruha pripremljenog u vlastoj kuhinji? Za ovaj recept ne morate biti majstori za dizano tijesto jer u ovom receptu kvasca nema. Zamijenila ga je soda bikarbona koja će svoj posao »odraditi« u kombinaciji s mlijekom.

»Soda kruh« dio je irske tradicije, a u ovoj verziji kombiniraju se dvije vrste brašna. Kod pripreme ovakvog kruha tajna je u brzini. Naime, tijesto se vrlo kratko mijesi i odmah se stavlja na pečenje.

Sastojci:
185 g manitoba brašna (ima ga u svim bolje opremljenim supermarketima)
185 g integralnog brašna
390 g mlijeka
9 g soli
6 g sode bikarbone

Priprema: U posudu staviti obje vrste brašna, sol i sodu bikarbonu. Dobro promiješati. Zatim dodati mlijeko i brzo mijesiti kako bi se svi sastojci proželi. Na pobrašnjenu površinu prebaciti tijesto, izraditi još malo rukama i oblikovati loptu. Tijesto je vrlo mekano.
Kalup promjera 20 cm obložiti masnim papirom, u sredinu položiti loptu od tijesta. Oštrim nožem napraviti duboki križ i peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 35 minuta.

Ako želite peći možete i na programu s vrućim zrakom. U tom slučaju temperatura neka bude 180 stupnjeva, a vrijeme pečenja skratite na 25 do 30 minuta.
Kruh pustite da se malo ohladi i poslužite. Čuvati ga možete do dva dana u plastičnoj vrećici.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.