Brzi ručak

Za ljubitelje tjestenine: Špageti sa sirom i paprom

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Svega nekoliko sastojaka dovoljno je za pripremu ovog jela koje može biti posluženo i kao toplo predjelo.



Jednostavan recept za one koji nemaju vremena ili ne znaju što bi skuhali za ručak. Svega nekoliko sastojaka dovoljno je za pripremu ovog jela koje može biti posluženo i kao toplo predjelo. Važno je kupiti dobru tjesteninu i kvalitetan ovčji sir.


Sastojci za 4 osobe: 320 g tjestenine špageti, 200 g tvrdog ovčjeg sira, crni papar u zrnu, solPriprema: Prvo treba naribati sav sir, a zatim zakuhati vodu za tjesteninu. Kako bi u vodi bilo što više škroba staviti manje vode nego što inače stavljate. Kada zakuha dodati sol, a tjesteninu kuhati nekoliko minuta kraće od onog što piše na pakiranju (neka ostane jako »al dente«). Nekoliko zrna papra (količinu odredite ovisno o tome koliko volite njegov okus) usitniti u mužaru ili pomoću valjka za tijesto. Polovicu papra staviti u duboku tavu, zagrijati te podliti s nekoliko kutljača vode u kojoj se kuha tjestenina. Kada je tjestenina kuhana u lončić odliti još vode u kojoj se kuhala, a tjesteninu ocijediti i ubaciti u duboku tavu u kojoj se nalazi umak od papra. Dodati kutlaču vode od kuhanja i nastaviti miješati drvenim štapićima. Tek tada pripremite umak od sira.U posudu staviti polovicu sira, kutlaču vode i dobro promiješati pjenjačom. Po potrebi dodati još vode od kuhanja i gotovo sav ostatak sira (ostavite tek nekoliko prstohvata). Po potrebi dodati još malo vode. Krema treba biti dovoljno tekuća da se pomiješa s tjesteninom te bez grudica.Kremu zagrijati na pari (neprestano miješajući pjenjačom) te tek tada pomiješati s tjesteninom. I dalje miješajući drvenim štapićima dodati preostali sir, papar i po potrebi još soli.

Poslužiti odmah, a po želji pokapati s nekoliko kapi maslinova ulja, a u umak možete dodati i malo naribane korice limuna.