RIBLJI OBROK

Za ljubitelje morskih delicija: Brancini u marinadi

Slavica Kleva

Foto Istock

Foto Istock

Nevjerojatno ukusna i slasna ovako pripremljena riba u hladnjaku može stajati i nekoliko dana



Bez obzira tko se nalazi u kuhinji, nema onoga kome nije mrsko u ove ljetne vruće dane stati za štednjak i svakodnevno pripremati ručak ili večeru. Danas predlažemo da napravite marinadu od brancina.


Sastojci: 4 srednja brancina (odličnim su se pokazali i oni iz uzgoja), oštro brašno i palenta, ulje za prženje, maslinovo ulje, 3 do 4 srednje velike kapule, 2 do 3 režnja češnjaka, 1 dcl prošeka, 1 dcl bijelog vina, 2 žlice vinskog octa, lovorov list, grančica ružmarina, papar u zrnu, sok limuna, limun narezan na kriške, sol


Priprema: Brancine očistimo, operemo, osušimo i pripremimo za pečenje. Na oštrom brašnu pomiješanom s palentom uvaljamo brancine i frigamo ih na laganoj vatri. Važno je brancine dobro ohladiti, pa tek nakon par sati krenuti ih čistiti, odvojiti od kosti i napraviti filete. U velikoj tavi na maslinovom ulju dinstati na kolutove vrlo tanko narezanu kapulu i češnjak narezan na ploškice. Kada kapula omekša, dodati prošek, vino, vinski ocat, lovorov list i grančice ružmarina te nekoliko zrna šarenog papra. Kuhati desetak minuta, po potrebi posoliti i dodati malo vode. U staklenu posudu položiti file brancina, poprskati s malo limunova soka i na njih posložiti ploške narezanog limuna, pa zaliti marinadom. Slagati dok se ne potroše svi sastojci. Staviti u hladnjak i servirati kad se dobro ohladi.