Uz čašicu prosecca

WOMEN ON WINE U PUNTU Nemamo više vremena za loše ljude, ni za loše vino

Slavica Kleva

foto Vedran KARUZA

foto Vedran KARUZA

U savršenom ambijentu Marine Punat tridesetak članica udruge Women on Wine okupilo  se početkom vikenda na druženje uz čašicu prosecca talijanske vinarije Villa Sandi i odličan izbor jela glavnog kuhara puntarske Marine Tihomira Mihelića



U savršenom ambijentu Marine Punat tridesetak članica udruge Women on Wine okupilo se početkom vikenda na druženje uz čašicu prosecca talijanske vinarije Villa Sandi i odličan izbor jela glavnog kuhara puntarske Marine Tihomora Mihelića.



Prosecco bogate note marelice


Prosecco, svijetlo, bistro pjenušavo vino unazad nekoliko godina osvaja svijet. Ugledni Wine Spectator u travanjskom broju je objavio portret Giancarla Morettija Polegatija. Proseccu Brut Valdobbiadene Superiore di Cartizze Vigna La Rivetta dodijeljeno je 90 bodova, a glavna kušačica ga je opisala kao »fin, kremast, bogatih nota marelice i slanih badema, s natruhama limunove korice i guave«.


Prezentacija prosecca vinske kuće Villa Sandi bila je iscrpna, detaljna i »pitka«. Objasnila je domaćica Consuelo Donatto da dolazi iz veličanstvene venecijanske vile u stilu paladijanizma, slavnog mletačkog arhitekte iz 16. stoljeća Andree Palladija. Smještena je u srcu talijanske provincije Treviso, regije koja se često naziva »vrtom Venecije«, a danas je sjedište istoimene vinarije kojoj je na čelu Giancarlo Moretti Polegato. Villa Sandi je carstvo prosecca koji, da bi nosio taj naziv, mora sadržavati minimalno 85 posto lokalne, autohtone vinske sorte glera. Villa Sandi je jedan od najvećih brendova talijanskih pjenušaca koji može stajati uz bok šamp





Ono što je možda zanimljivo istaknuti, činjenica je da su se susretu odazvale članice splitske, istarske, riječke podružnice i dakako zagrebačke centrale zajedno s osnivačicom Udruge WoW-ica, novinarkom Sanjom Muzaferija. Domaćica skupa, direktorica Marine Punat Renata Marević ne samo da je bila vješta u animiranju svih gostiju okupljenih oko stola, sad već drugog okupljanja u Puntu, nego je tijekom cijele večeri, više od četiri sata, uspješno povezivala kartu menija s vinima talijanske vinarske kuće.


Obrativši se okupljenima, Sanja Muzaferija je istaknula kako je ideja o pozivu vinarije Ville Sandi u Hrvatsku došla spontano.


– Kad sam prvi put posjetila Villu Sandi i upoznala Consuelo Donetto degustirajući ova prosecca, znala sam da je njihov dolazak u Hrvatsku pitanje trenutka. Promocijska večer, eto, dogodila se, a za koga? Za Wow-ice dakako, kazala je predsjednica udruge zahvalivši direktorici Marine Punat Renati Marević, također članici Udruge, na organizaciji otočnog druženja i okupljanja WoW-ica prije ljetne stanke.


Muški simpatizeri


Predstavila se i direktorica marketinga Marine Punat Iris Legović te Kristina Mrakovčić koja je WoW-ice tijekom cijele večeri vodila kroz slijedove objašnjavajući što je glavni kuhar Mihelić zamislio i pripremio.


snimio Vedran KARUZA


snimio Vedran KARUZA



snimio Vedran KARUZA


snimio Vedran KARUZA



Teško je bilo u grupi žena ne primijetiti i pokojeg muškarca, ali i to je po pravilima. Ponekad, na ovakvim večerama mogu biti »dobro došli« i partneri. Tako se i Boris Lešić, vlasnik marketinške agencije Studio Conex, suprug Jadranke Lešić, također članice Wow-ica, jako dobro snašao u uglavnom ženskom društvu. Pogotovu jer se i njegova supruga upustila u proizvodnju vina i kako doznajemo, krenulo je…


– Kad me Sanja Muzaferija dodala na stranicu WoW-ica kao simpatizerku, pitao sam je kako to misli u ženskom rodu, ali se nisam puno bunio, eto me, uživam u društvu pametnih, duhovitih žena. Uvijek se nauči nešto novo, dobro je biti na ovakvim druženjima, kazao je Lešić.


–Tko je došao, došao je s voljom, kazala nam je razdragana povjesničarka umjetnosti, Splićanka Cvjetana Bazina Periša, članica WoW-ica splitskog ogranka.


snimio Vedran KARUZA


snimio Vedran KARUZA



– Da, da, došle smo prijateljica i ja samo zbog ove večeri ravno iz Splita. Unazad zadnjih šest mjeseci posjetili smo par krasnih vinarija imotskog, pelješačkog kraja i nikad se nisam bolje osjećala. Ma znate što ću vam reći, nemam više vremena za loše ljude i loše vino, što više godina, to su kriteriji veći, zaključila je širokim osmjehom WoW-ica.


I njezina prijateljica menadžerica u jednoj splitskoj banci dijeli njezino mišljenje.


– Volim vino, druženja, upoznavati nove ljude, nove žene, krajolike, smatram da ovakva druženja kroz vino istinski spajaju ljude, kazala nam je Nada Piacun.


Neobavezna atmosfera


– Čovjek u svom životu mora naći ljude koji mu odgovaraju intelektualno, stilom života, unutarnjim habitusom. Ovdje znam par dama koje vrijedi slijediti i odabrati za druženje. Okuplja se puno dragih ljudi, različitih po struci, pa čak i godinama ali su svi blagonakloni. Neobavezna je atmosfera, ovo nisu »tlačna« druženja. Kroz ove tri četiri godine upoznala sam i posjetila razne vinarske kuće od Piemonta do Vinarije Bogdan, Pelješca, bile smo na jedrenju. Jedna članica ima trideset godina, pitam je što radiš s nama, a ona odgovara kako su naša druženja nešto što je opušta, veseli, nasmije i nešto najljepše što je u mladim godinama otkrila, kaže nam uspješna i vrsna stomatologinja iz Zagreba Maja Jagodić Štimac. Od njezinih kolegica saznali smo da svake godine besplatno popravlja zube većem broju žena koje nemaju novaca, a žele blistav osmijeh.


snimio Vedran KARUZA


snimio Vedran KARUZA



Riječku podružnicu WoW-ica predvodila je predsjednica dr. Margita Belušić Gobić koja je ovaj puta uspjela nagovoriti i supruga, riječkog kardiologa Davida Gobića da joj bude i pratnja i gost ali i da nešto novo dozna o talijanskom proseccu.


snimio Vedran KARUZA


snimio Vedran KARUZA



Sljubljivanje zalogaja i gutljaja


Degustacija nove meni karte Marine Punat uistinu je bila pogodak. Na samom početku WoW-ice i njihovi gosti uživali su u kapljici dobrodošlice, proseccu »Il Fresco« Brit Villa Sandi. Hladno predjelo, vrlo koncentrirano i s puno ljubavi kuhara Mihelića, sastojalo se od kreme od bakalara, hobotnice s jagodama i kremom od aceta balsamica, marinirane orade sa zelenom jabukom uz domaće maslinovo ulje, krčke kobasice pršutarske obitelji Žužić iz Vrha, zalogaj trganog ovčjeg sira s marmeladom od luka i bruschetta sa sirom i aromatičnim biljem.


snimio Vedran KARUZA


snimio Vedran KARUZA



Kušao se prosecco Superiore Millesimato DOCG Brut Villa Sandi. Uslijedila je pauza pa primorska gusta riblja juha uz Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Dry Villa Sandi. Domaće krčke šurlice s janjećom pašticadom kušala se uz Incrocio Manzoni Bianco Vila Sandi, bijelim mirnim vinom. Terina od grdobine i povrća, hobotnica sa žara na rikoli s krumpirom na toplo, lignje »na padelu« kušalo se uz Tardo Sauvignon Blanc Villa Sandi. Desert, a što nego krčki raviol s tradicionalnim krčkim kolačem od ovčjeg sira, presnacem, s domaćim sladoledom od suhe smokve i skute kušao se uz Valdobbiadene Proseco Superiore DOCG Dry »cuvee Oris« Villa Sandi.


Marmelada od luka


Nismo odoljeli ne zaviriti u kuhinju i zamoliti glavnog kuhara Tihomira Mihelića da nam na brzinu povjeri njegov recept za marmeladu od luka. Malo se nećkao, a onda popustio.


– Tajna je u luku, moraju biti zastupljene tri vrste, ljubičasta, bijela i takozvana »šarlota« kapula, duguljasta ljubičasta, jer je malo slađa. Evo neka bude mjera jedna ljubičasta, jedna bijela i dvije »šarlote«. Luk se nareže na tanke ploške na maslinovom ulju, dodaju se dvije jušne žlice šećera »muskovado«, samo taj šećer dolazi u obzir. Doda se grančica ružmarina kako bi je poslije lakše izvadili, barem dva decilitra aceta balsamica i lagano kuhati sat, sat i pol dok se smjesa ne reducira. Luk se mora raspasti ali mora biti kremast i lagano se miješati na tihoj, tihoj vatri. Po želji, kad je gotovo možete dodati i malo vode i žlicu meda, probati pa dodati soli po želji. Namazana na bruschetti tijekom ljeta izvrstan je zalogajčić, a u hladnjaku može stajati i više dana.


Okus je savršen, a na kraju nam se kuhar Mihelić »ukazao« poželjevši svim okupljenim WoW-icama da posjete Marinu Punat i njihov restoran.


snimio Vedran KARUZA


snimio Vedran KARUZA



snimio Vedran KARUZA


snimio Vedran KARUZA



snimio Vedran KARUZA


snimio Vedran KARUZA