Proljetni deserti

Vrijeme je za – jagode: Voće koje ljubi šlag, vaniliju i čokoladu

Ana Braškić

Foto Istock

Foto Istock

Ako su jagode slatke najbolje je u njihovom okusu uživati bez ikakvih dodataka, ali tko bi odolio jagodama sa šlagom. Slažu se i s acetom balsamicom, a ljube i čokoladu. Znalci tvrde da su ukusne uz bijeli rum, pjenušac ili liker od naranče.



Ljubitelji jagoda dolaze na svoje, s prvim danima svibnja pojavile su se i ovosezonske jagode, koje bi trebale biti dostupne sve do kraja lipnja, pogotovo ako ih imate u vlastitom vrtu.


Trgovački lanci nude ih već neko vrijeme, ali to su one iz plastenika.


U Hrvatskoj su najpoznatije one iz Vrgorca i njihovo se ime često krade pa se pod njim prodaju i one koje nisu od tamo.




No morat ćete priznati da su najukusnije one iz vrta ili ekouzgoja, naravno ako vrt imate.


Jagode koristimo kao i svako drugo voće, svježe ili u kolačima, a postoje i recepti u kojima se jagode sljubljuju sa slanim jelima.


Oko 150 grama jagoda ima 50 kalorija, odličan su izvor folata i vitamina C, a sadrže i biljne fenole koji s antioksidansima, smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.


Nakon kupnje ili berbe, neoprane ih čuvajte do dva dana, operite ih i očistite neposredno prije posluživanja.


Jako su osjetljive, ali ih se svejedno može čuvati u zamrzivaču do godinu dana, ali takve jagode koristite za pripremu umaka ili sladoleda. 



Ako ih želite zamrznuti operite ih, posušite, poslažite u jednom sloju na plastični pladanj, pospite šećerom i takve zamrznite. Tek kad su zamrznute možete ih staviti u plastične vrećice.



Volite li voćni jogurt odlučite se na onaj napravljen kod kuće, radije nego za kupovni u kojem ima svega, a najmanje svježeg voća. Opcija je nekoliko. Kupite običan kremasti jogurt s 2,8 posto mliječne masti, dodajte mu žlicu sira mascarponea i promiješajte. U tu smjesu dodajte jagode narezane na ploškice. Želite li nešto rijeđu varijantu sve zajedno izmiješajte mikserom.



A kako jesti jagode? Ako su slatke najbolje je u njihovom okusu uživati bez ikakvih dodataka, ipak puno nas voli narezane jagode tek malo pošećerene i s nekoliko kapi limunova soka.


Jagode i šlag još su jedna omiljena kombinacija, slažu se i s acetom balsamicom, a ljube i čokoladu.


Cijele jagode valja umočiti u tamnu ili svijetlu otopljenu čokoladu i takve se mogu samostalno jesti ili mogu poslužiti i kao dekoracija.


Znalci tvrde da su ukusne uz bijeli rum, pjenušac ili liker od naranče.



Jagode u čaši


Dolaze vam gosti, a nemate previše vremena, predlažemo lagani desert za koji nije potrebno puno sastojaka.


Sastojci: svježe jagode, 2 bourbon vanilin šećera, 2 dcl slatkog vrhnja, 250 g svježeg sira, kravlje skute ili sira ricotta, piškote ili petit keksi


Priprema: jagode očistiti i narezati na ploškice te pomiješati s vanillin šećerom. Ostaviti u hladnjaku oko pola sata. Od slatkog vrhnja napravite šlag i u njega umiješajte sir. U čaše slažite red piškota, red jagoda i smjese od sira. Možete poslužiti odmah ili ostaviti u hladnjaku nekoliko sati.



Crumble s jagodama


Sastojci za kalup promjera 22 cm: 220 g glatkog brašna, 200 g kukuruznog brašna, 50 g fino mljevenih badema, 100 g šećera, 80 g ohlađenog maslaca, 1 cijelo jaje, 1 žutanjak, 2 g soli, šećer u prahu za posipanje


Za kremu: 400 g mlijeka, 3 žutanjka, 15 g gustina, 80 g šećera, štapić vanilije


Za jagode: 300 g jagoda, 50 g šećera, korica 1 limuna


Priprema: Jagode očistiti i narezati na četvrtine, pošećeriti, dodati koricu limuna i 5 do 6 minuta često miješati da puste svoje sokove i sljube se sa šećerom. Krenite s pripremom kreme. Mlijeko zagrijati sa štapićem i sjemenkama vanilije. Kada mlijeko zakuha uklonite štapić. U posudici pomiješati žutanjke, šećer i gustin, temperirati s toplim mlijekom i tek tada pomiješati s ostatkom vrućeg mlijeka. Kuhati dok se krema ne zgusne. Kada je gotova prebaciti u vatrostalnu posudu, pokriti prozirnom folijom i pustiti da se ohladi.


Sada možete pripremiti tijesto. U posudi pomiješati brašno, kukuruzno brašno i mljevene bademe te šećer. Hladan maslac narezati na kockice i pomiješati sa smjesom od brašna i šećera. Radite prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Tek tada dodati jaje i žutanjak. Nemojte dugo raditi sa smjesom da ju ne zagrijete. Postat će kompaktna, ali će se mrviti i dalje. Više od polovice smjese stavite u kalup za tortu obložen masnim papirom i pažljivo utisnite po dnu i stranicama (bit će vam lakše ako se pritom koristite žlicom). Na to rasporedite jagode. Preko jagoda rasporedite ohlađenu kremu, a povrh nje ostatak mrvičastog tijesta. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 30 minuta. Ostavite da se ohladi i mlaku prebacite na tanjur za posluživanje. Po želji posuti šećerom u prahu. Poslužiti dobro ohlađeno.



Bavarska krema od bijele čokolade s umakom od jagoda


Sastojci za 5 kalupa promjera 5 cm: 6 g želatine u listićima, 300 g mlijeka, 300 g slatkog vrhnja, 100 g bijele čokolade, 50 g šećera, 3 žutanjka, 1 štapić vanilije


Za umak od jagoda: 250 g jagoda, 60 g šećera, 6 žlica vode, 2 žličice gustina


Priprema: Za početak nasjeckati bijelu čokoladu. U posudi pjenasto izmiješati žutanjke sa šećerom. U zdjeli pomiješati mlijeko i slatko vrhnje, ubacite sjemenke i štapić vanilije. Staviti na laganu vatru i kada zakipi ukloniti štapić od vanilije. Jaja i šećer temperirajte s mješavinom mlijeka i vrhnja i tek tada umiješajte u ostatak vruće smjese. Neprestano miješajući kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete lijepu kremu. Listiće želatine namočiti 10 minuta u hladnoj vodi, ocijediti i umiješati u toplu kremu. I dalje miješajući dodati nasjeckanu čokoladu.


Kada se čokolada posve otopila procijediti kremu kroz fino sito i njome puniti kalupe. Kremu ostavite da se hladi preko noći. Isti dan pripremite i umak od jagoda. Jagode sitno nasjeckati i staviti ih na laganu vatru sa šećerom i kuhajte desetak minuta. Gustin razrijediti s malo vode i umiješajte u jagode te kuhati dok se smjesa ne zgusne. Smjesu usitniti štapnim mikserom. Pokriti folijom i pustiti da se ohladi. Ohlađeni umak staviti u hladnjak do posluživanja. Bavarsku kremu pažljivo istresite iz kalupa na tanjurić po kojem ste rasporedili umak i poslužite.



Torta od jagoda


Torta koju možete napraviti na nekoliko načina i uvijek je odlična. Najjednostavnija je verzija s piškotama, a ako imate dovoljno vremena i znanja možete napraviti jednostavan bijeli biskvit ili čokoladni. Krema je u svim verzijama jednaka.


Sastojci: 500 g jagoda, 500 g sira ricotta (može i mascarpone, ali je krema tada teža), 1 l slatkog vrhnja, šlag fix prema želji, vanilin šećer, do dvije žlice muscovado šećera, mlijeko i limoncello za namakanje


Priprema: Ako se odlučite na vlastiti biskvit pripremite ga dan ranije. Jagode očistite i dio ostavite za dekoraciju, a ostatak prepolovite, umiješajte šećer i stavite kratko na vatru da pusti malo soka. Ohladite. Polovicu slatkog vrhnja tucite sa šlag fixom (tada možete biti sigurni da se krema neće raspasti) i promiješajte sa sirom ricotta. Piškote namačite u mlijeko u koje ste umiješali nekoliko žlica limoncella ili nekog drugog likera. Obruč za tortu stavite na tanjur za posluživanje i unutar njega slažite red piškota, na njih jagode i povrh kremu. Završite s redom kreme. Stavite u hladnjak na nekoliko sati da se dobro stisne. U međuvremenu napravite šlag od ostatka slatkog vrhnja. Kada ste sigurni da je torta čvrsta uklonite obruč i premažite cijelu tortu s preostalim šlagom, ukrasite jagodama i vratite u hladnjak do posluživanja.



Sladoled od jagoda


I bez aparata za sladoled možemo napraviti osvježavajuću poslasticu koju će voljeti svi ljubitelji jagoda. Da bi sladoled napravljen kod kuće bio kremast, treba ga češće miješati, ručno ili mikserom.


Sastojci za 6 osoba: 300 g zrelih jagoda, 300 ml mlijeka, 250 ml slatkog vrhnja, 100 g šećera (može i manje), sok limuna


Priprema: Jagode operite, očistite i narežite na četvrtine. U visoku posudu stavite sve sastojke i miksajte štapnim mikserom dok ne dobijete homogenu smjesu. Prelijte smjesu u pliću posudu i stavite na sat vremena u zamrzivač. Nakon sat vremena miksajte ručnim mikserom na najmanjoj brzini. Na taj način razbit ćete kristaliće leda, a smjesa će dobiti zraka. Ovaj postupak ponovite još dva ili tri puta (svakih sat vremena). Sladoled nakon toga ostavite 4 do 5 sati u zamrzivaču, a prije posluživanja držite ga na sobnoj temperaturi 15-ak minuta.