TRATTORIA GRANAIO

Uživanje u finim jelima iznad povijesnih žitnica

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



RIJEKA U riječkom Starom gradu, iznad povijesnih žitnica, na adresi Pod Kaštelom 9, u suvremenom ambijentu bivše slastičarne Cukerin, nedavno je otvorena Trattoria Granaio, u kojoj posjetitelji mogu uživati u jelima talijanske i lokalne kuhinje.


Uz vrhunsku uslugu i prijateljsku atmosferu, Trattoria Granaio posjetiteljima nudi fina i ukusna jela, od tradicionalnih talijanskih (carpaccia, pizza, pašti, lazanja i rižota) do lokalnih specijaliteta poput domafih pljukanaca s pršutom od vepra i ili njoka s plodovima mora, sve spravljeno od biranih svježih namirnica, promišljeno i sa srcem.


U ponudi su i hladna predjela, poput pršuta, ovčjeg sira, carpaccia od hobotnice, junetine ili tune. Pizze se rade isključivo s mozzarellom, od domaćeg tijesta. Posebno se pazi i da jela budu upotpunjena dobrom čašom vina, šalicom kvalitetne kave i finim slatkim zalogajem.




Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



Tako posjetitelji Trattorie nakon ukusnog jela imaju mogućnost zasladiti se nekim od finih deserta i slastica, a trenutno su u ponudi sladoled, štrudle od jabuke ili sira, panna cotta sa šumskim voćem ili čokoladom i cheesecake. Naime, s obzirom na dobru reputaciju ugostiteljskog objekta koji se donedavno nalazio na istoj lokaciji, a riječ je o slastičarnici Cukerin, u ponudi Trattorie ostale su i fine slastice.



Meni Trattorie Granaio rezultat je 26-ogodišnjeg ugostiteljskog iskustva i kuharske strasti, započetog 1991. godine, odnosno nastavak obiteljskog posla iz 1978. godine.



Objekt je uređen sa stilom, a posebnost privlače dvije žitnice – podni depoi iz 16. stoljeća, u kojima se čuvalo žito za vrijeme blokade od strane Venecije. Depoi sa žitnicama zauzimaju posebno mjesto u dijelu poda novouređenog objekta.


Inače, podni depoi sa žitnicama pronađeni su na nekoliko mjesta u Starom gradu, čiji su zidovi građeni od lijepo klesanih blokova kamena.



O njima posjetitelji Trattorie mogu pročitati i u menui, gdje piše kako su ti podzemni spremnici bili trbuh grada, njegova smočnica u kojoj se skladištilo žito za potrebe prehrane stanovništva. Na ovom je mjestu sačuvano pet depoa, od kojih su prezentirana dva, a zanimljivost je da je od svih otkrivenih riječkih žitnica samo na ovom mjestu na jednom od depoa očuvan i njegov svod.


Inače, radno vrijeme Trattorie Granaio je radnim danima i subotom od 10 do 23 sata, a nedjeljom i praznikom je zatvoreno. Informacije se mogu dobiti na e-mail [email protected].