Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 24° 3
Sutra: 24° 24° 3
15. srpnja 2019.
Michelinov kum

Umro je kuhar stoljeća: Ostat će zapamćen po pire krumpiru i po gađanju kolege tanjurom

foto: REUTERS
foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 6. kolovoz 2018. u 18:09 2018-08-06T18:09:34+02:00

Slavni The chef, koji je, evo, umro u 73. godini života, kasnije je rekao da je tanjurom kolegu gađao samo jednom, u cijeloj njegovoj, desetljećima dugoj karijeri. Robuchon je umro od raka gušterače, u Švicarskoj.

Umro je jedan od najvećih svjetskih kuhara, slavni francuski chef Joël Robuchon. U karijeri je ovaj čovjek zaradio preko 30 Michelin zvjezdica, a ostat će, piše BBC, pamćen po najboljem pire krumpiru na svijetu te po incidentu u kojem je tanjurom gađao svog slavnog konkurenta, škotskog kuhara Gordona Ramsaya.

Slavni The chef, koji je, evo, umro u 73. godini života, kasnije je rekao da je tanjurom kolegu gađao samo jednom, u cijeloj njegovoj, desetljećima dugoj karijeri. Robuchon je umro od raka gušterače, u Švicarskoj.

- Nikad nisam pokušao spojiti više od tri okusa na jednom tanjuru. Volio sam ući u kuhinju i znati da su moji tanjuri prepoznatljivi i da je sastojke koji se na njima nalaze lako detektirati.

Veliko ime svjetskog kulinarstva Robuchon je postao davno, ranih osamdesetih, kad je otvorio svoj prvi restoran - Jamin.

Tad je imao tek 36 godina. U roku od godinu dana dobio je Michelinovu zvjezdicu. Kroz karijeru će ih prikupiti 31, više od bilo kojeg kuhara na svijetu ikada.

Za manje od desetljeća, već 1989. godine, zaslužio je titulu Chefa stoljeća, kojom su ga titulirali "restoranskom vodiču" Gault Millau, koji konkurira Michelinu.

Negdje u ovo vrijeme njegovoj kuhinji pridružio se mladi Škot Gordon Ramsey.

Robuchon će za njega kasnije reći da je talentiran kuhar s teškim karakterom, koji nije pristojno podnio primjedbu o loše napravljenim raviolima langoustine.

- Rekao sam Gordonu to za raviole a on je reagirao vrlo arogantno. Takva reakcija iziriitirala me do te mjere da sam ga gađao tanjurom, ispriča je kasnije u Telegraphu Joël Robuchon.
.
Ramsay mu nije previše zamjerio. Povodom smrti svog mentora zapisao je na društvenpoj mreži Instagram: "Izgubili smo kuma Michelina i najnagrađivanijeg kuhara na svijetu. Sve nas je držao na nogama, čak i dok smo spavali. Hvala kuharu, bog te blagoslovio."

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka