Ideja za ručak

Umjesto svinjskog pečenja poslužite lungić, donosimo dvije ideje

P. N.

Prije nego narežete meso pustite ga da se »odmori« 5 do 10 minuta



Za novogodišnji ručak ili večeru umjesto svinjskog pečenja pripremite svinjski lungić. Prilog može biti pire od batata koji osim što je zdrav jako je ukusan i izvrsno se slaže s umakom koji ćete poslužiti uz lungić.


Svinjski kare s narančom


Sastojci za 4 osobe: 1 kg svinjskog karea, 100 g kapule, 60 g stabljike celera, 100 g mrkve, 4 granlice ružmarina, 4 grančice timjana, sok jedne naranče, 1 režanj češnjaka, mljeveni crni papar i šareni papar u zrnu, sol, 20 g maslinova ulja, 150 g povrtnog temeljca


Priprema: Očistiti povrće i narezati na veće komade. Očistiti svinjske lugiće od opni i masnoće, prerezati na dva dijela i svaki podvezati kuhinjskim koncem, a na svaki komad staviti po grančicu ružmarina i timjana.




Meso začiniti solju i paprom. U dubokoj tavi pogodnoj za pećnicu zagrijati ulje i dodati neoguljeni češnjak. Zapeći meso sa svih strana, podliti sokom od naranče i dodati papar u zrnu. Zatim dodati povrće. Na kraju uliti temeljac. Tavu maknuti s vatre i staviti u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i peći oko sat vremena. Kada je meso pečeno ukloniti konac i narezati ga na ploške. Povrće s umakom od pečenja prebaciti u lončić i izraditi štapnim mikserom. Ako je umak pregust razrijedite ga s još malo temeljca.


Lungić s pireom od batata


Sastojci za 2 osobe: 200 ml temeljca (poslužit će i onaj napravljen s kockom za juhu), 60 ml soja sosa, 50 g smeđeg šećera, 3 žlice ketchupa, 3 žlice naribanog đumbira, 3 režnja češnjaka, 1 žlica octa, 1 lungić, 1 žlica ulja


Za pire: 500 g batata, 2 žlice maslaca, korica jedne naranče, 2 žlice slatkog vrhnja, muškatni oraščić, vlasac (prema želji)


Priprema: soja sos, šećer, ketchup, naribani đumbir, naribani češnjak i ocat pomiješati i staviti u vrećicu zajedno s lungićem kojeg ste očistili od žilica. Pustiti da se marinira pola sata. Za to vrijeme očistiti i skuhati batat u posoljenoj vodi. Marinirani lungić prebrisati i namazati uljem te zapeći sa svih strana na teflonskoj tavici. Prebaciti na pleh i peći deset minuta na 200 stupnjeva.


Prije nego ga narežete pustiti da se meso »odmori« 5 do 10 minuta. Marinadu procijediti i kuhati na jakoj vatri s temeljcem dok ne reducira. U umak na kraju možete dodati i žličicu maslaca.Batat izraditi, dodati mu maslac i slatko vrhnje i na kraju začiniti narančinom koricom i muškatnim oraščićem. Kušati i po potrebi dosoliti. Posuti nasjeckanim vlascem i poslužiti s lungićem i umakom.