Food Revolution dan

U Malinskoj u stilu Jamiea Olivera spremana brza i lagana jela

Portal Novilist.hr

Cilj ove manifestacije u Malinskoj je edukacija o hrani i povratak zdravih kuhanih obroka u obitelj, vrtiće, škole, radna mjesta, gdje je naglasak na lokalnom uzgoju i kupnji domaćih namirnica. Ambasadori diljem svijeta svake godine slave Food Revolution Day, organizirajući pritom različite akcije



Food Revolution svjetski je pokret pod okriljem Jamie Olivera, slavnog britanskog chefa. Cilj mu je edukacija o hrani i povratak zdravih kuhanih obroka u obitelj, vrtiće, škole, radna mjesta, gdje je naglasak na lokalnom uzgoju i kupnji domaćih namirnica.


Ambasadori diljem svijeta svake godine slave Food Revolution Day, organizirajući pritom različite akcije.


Ukusna jela od krčkih delicija


I Hrvatska ima svoju Food Revolution zajednicu, koja je ove godine prvi puta službeno obilježila Food Revolution Day na otoku Krku! 




Povodom tog dana u centru Malinske, ambasadorica otoka Krka, Sabina Barbiš i kuhari volonteri, među kojima i Zvjezdana Vukić, Ratko Iveković te Marin Pleše iz showa Masterchef, kuhali su ukusna jela od krčkih delicija! Bilo je tu ponešto slano i slatko, morsko i voćno, za velike i male!


U stilu Jamiea Olivera, pripremali su brza i lagana jela od svježih lokalnih namirnica. Ljubav prema hrani i želja da se ona prenese na najmanje, vidjela se u svakom tanjuru. Oko 300 gostiju, nahranili su tzv. morskim čušpajzom, šarenim povrtnim fishburgerima i nebrojenim vrstama voćnih smoothija.


Pripremljena hrana besplatno se degustirala, a prezentirali su se i vrhunski otočki proizvodi, između ostalih Gelati d’Oro sladoledi bez šećera te Veli’s čips i sok od jabuke.


Škola kuhanja za najmanje


U suradnji s Hrvatskim akademskim centrom primijenjenog nutricionizma, u osnovnim školama u Malinskoj i Krku provedena je kratka anketa o prehrambenim navikama otočke djece. Pitanja su bila o omiljenim i neomiljenim namirnicama i školskim obrocima, sudjeluju li u pripremi hrane kod kuće i sl. Rezultati ankete potvrđuju koliko je potrebno mijenjati prehrambene navike od malih nogu jer samo polovica učenika od njih 450 ispitanih jede povrće i voće svaki dan!


Zanimljivo je ipak da u najmanje omiljene školske užine spadaju pudinzi i kruh s namazima poput čokoladnih namaza, marmelade i margarina. Pizza, tjestenina, ćevapi i pečeni krumpiri ipak su među omiljenijim su obrocima, dok su povrtna variva najmanje ocijenjeni školski obroci. Veseli činjenica da 87% učenika želi naučiti kuhati, što je zeleno svjetlo za pokretanje projekta škole kuhanja za najmanje.


Ovu vrijednu akciju, koja će, vjeruju Foood Revolution Ambasadori za Hrvatsku, izroditi u nešto puno veće, omogućili su: Udruga mladih Termen, Enzita team Kvarner Punat Trgovine, Gelati d’Oro, Veli’s, Pekara Vrbnik, PG Šantek, Caffe& Cocktail BarMarin, Kavana Beleca, Mrkač obrt, Tonini d.o.o. Krk, Argola, Tutti Frutti, La voće, Foto Studio Brujo, Radio Otok Krk, TO Ivić Malinska, TUO Giovanni, TO Zelenjava, P& B Hortikultura, Maravić d.o.o. 


Organizatori se zahvaljuji i svim profesorima i učiteljima osnovnih škola otoka Krka, a i ova manifestacija je dokazala da hrana spaja ljude.