Pogreške u kuhinji

Tvrdo kuhana jaja vam ne ispadnu dobro? Ovo je najbolja metoda da budu savršena

P. N.

Foto Flickr

Foto Flickr

Najbolji način kuhanja jaja je onaj staromodni - u loncu kipuće vode. Stavite vodu u lonac i nakon što ona prokuha žlicom lagano ubacite jaja



Mnogi misle da je kuhanje jaja vrlo jednostavan proces, zbog čega onda i dolazi do improvizacija i pogrešaka. Kako pravilno skuhati jaja, kako ih lagano oguliti te zašto dolazi do promjene boje žumanjka? Donosimo vam odgovore na sva pitanja.


Kako ih skuhati


Najbolji način kuhanja jaja je onaj staromodni – u loncu kipuće vode. Stavite vodu u lonac i nakon što ona prokuha žlicom lagano ubacite jaja. Kuhajte otprilike 10 minuta, a ukoliko želite mekše kuhana jaja dovoljno je 6 minuta, piše MSN. 


Nakon toga prebacite jaja u lonac hladne vode i držite ih tamo dok ljuska nije hladna na dodir. Umjesto stavljanja u lonac možete ih i “isprati” hladnom vodom dok ljuska ne postane hladna. U ovome trenutku jaja odmah možete oguliti i pojesti, ali ih možete i neoguljene držati u frižideru do tjedan dana! 




Vrijeme kuhanja: Ne postoji točno određena minutaža kuhanja jaja. Na primjer, kod kuhanja jaja srednje veličine preporuča se kuhanje devet minuta, dok veća jaja traže kuhanje od 11 minuta.  


Guljenje jaja


Koliko vam lagano ide guljenje jaja zapravo nije do metode, nego do samih jaja koje koristite. Ukoliko su jaja starija, bit će vam lakše guliti ih. Zato za najlakše guljenje koristite jaja stara od 7 do 10 dana. Inače je teško guljenje svojstveno za svježa jaja, a ukoliko imate samo takve u frižideru, savjetuje se dodavanje pola žličice sode bikarbone u vodu. 


“Čudna” boja


Žumanjak uvijek mora biti blijedo žute boje, a ukoliko vam se dogodi da je on zelen ili sivkast, to znači da ste jaja prekuhali. Ipak, to ne znači da ta jaja ne smijete jesti. Iako su možda ružnijega izgleda, u potpunosti je sigurno pojesti ih. 


Trajanje


Kao što je već navedeno u tekstu, jaja možete držati u nekoj posudi u frižideru do tjedan dana. Znači u nedjelju možete skuhati dovoljno jaja za doručak kroz cijeli tjedan, ali važno je da su jaja neoguljena i da se nalaze u nekoj plastičnoj posudi.