Cooking show u Havani

Trojica hrvatskih kuhara Kubancima otkrili duhan – u gastronomiji

Hina

Ispred oko 400 osoba koje se guraju oko jela, Grgur Bakšić preporuča da se "jede malo jer jela sadržavaju nikotin"



“Sve što je povezano sa svijetom cigare fascinantno je i pitali smo se zašto ne upotrijebiti list duhana kao začin, tako je sve počelo”, objasnio je chef Grgur Bakšić, jedan od trojice kuhara iz Hrvatske zadužena za “Cooking show: duhan i gastronomija”, jedno od događanja na 15. festivalu cigare koji se ovaj tjedan održava u glavnom gradu Kube.


U salonu Kongresne palače u Havani, preuređenom u kuhinju, u pratnji kolega Zorana Šimunića i Pantelije Pekića, Grgur Bakšić objašnjava detaljno kao pripremiti riblji file omotan širokim listom duhana prelivenim medom.


“Počeli smo raditi na ovom projektu prije dvije godine i imamo vrlo dobre rezultate”, objašnjava Grgur Bakšić koji je s kolegama osnovao Gastronomade, udrugu kojoj je namjera promoviranje gastronomske raznolikosti Hrvatske. A članovi su uz to i ljubitelji cigara.




Ispred oko 400 osoba koje se guraju oko jela, Grgur Bakšić preporuča da se “jede malo jer jela sadržavaju nikotin”.


“Najvažnije je znati da ne jedete doista duhan, čim je file spreman baca se list ali uživate u svim aromama duhana”, objašnjava kuhar.


Ekipa je pripremila petnaest ekskluzivnih jela na bazi legendarnog kubanskog duhana, čiji najbolji listovi dolaze iz regije Vuelta Abajo, na zapadu otoka.


“Nevjerojatno je da od svih kuhara koje imamo na Kubi, od kojih su mnogi ljubitelji cigara, nijedan nije pomislio da upotrijebi duhan kao prehrambeni sastojak, to je dobra ideja”, čudi se Jorge Luis Fernandez, zamjenik komercijalnog predsjednika Habanos SA, kubansko-španjolske tvrtke koja drži monopol na izvoz kubanskih “puros” cigara.


Svečanosti zatvaranja festivala u subotu nazočili su između ostalih i nekadašnji njemački tenisač Boris Becker, nekadašnji američki košarkaš Gary Payton, talijanski tenor Dario Balzanelli i kubanska pjevačica Omara Portuondo.