Sir i čokolada

Tek nekoliko sastojaka dovoljno je za ukusnu tortu od ricotte

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Po želji ovaj biskvit možete obogatiti koricom limuna, naranče ili cimetom

Uz mascarpone vjerojatno najkorišteniji talijanski kremasti sir jest ricotta. Kravlji sir blagog okusa koristi se u slanim i slatkim jelima i to kao dio kreme. U današnjem receptu ona je sastavni dio tijesta. Sastojci za kalup promjera 22 cm: 3 jaja, 180 g šećera, 80 g maslaca, 250 g ocijeđene ricotte, 250 g brašna, 1 vrećica praška za pecivo, 40 g mlijeka, 80 g čokolade, šećer u prahuPriprema: Ricottu dobro ocijediti i promiješati. Odvojiti žutanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka napraviti čvrst snijeg koji sve do daljeg korištenja držite u hladnjaku.

Na laganoj vatri otopiti maslac. Šećer i žutanjke pjenasto umiješati. Kada smjesa udvostruči volumen polako dodati otopljeni maslac. Zatim u smjesu umiješati ricottu. Kada smjesa postane kompaktna postepeno umiješati snijeg od bjelanjaka (pazite da smjesa ne splasne). Sljedeći korak je dodavanje brašna s praškom za pecivo. Posljednje umiješati mlijeko.


Tijesto rasporediti po namašćenom i pobrašnjenom kalupu i posuti sitno nasjeckanom čokoladom. Pomoću žličice lagano proći po površini tijesta kako bi komadići čokolade potonuli.


Tortu peći pola sata u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva. Nakon isteka vremena čačkalicom provjeriti ako je tijesto pečeno. Izvaditi i ohladiti u kalupu. Mlaku tortu izvaditi iz kalupa, staviti na tanjur za posluživanje i po želji posuti šećerom u prahu. Po želji ovaj biskvit možete obogatiti koricom limuna, naranče ili cimetom.