Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Superhrana

Tajna mentalnog zdravlja skrivena je šalici kakaa

Foto Istock
Foto Istock
Autor:
Objavljeno: 1. studeni 2017. u 16:13 2017-11-01T16:13:25+01:00

Kakao je iznimno bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma. Ima ih više nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak i goji bobice zajedno

Tajna mentalnog zdravlja, dobrog raspoloženja i mladolikog izgleda skrivena je šalici kakaa! Ovaj, u odrasloj dobi, nepravedno zapostavljen napitak, ima i niz drugih pozitivnih učinaka na zdravlje zbog kojega bi svakako trebali posegnuti za ovom namirnicom, ma u kojem se obliku nalazila.

Naime, i kakao prah i kakao maslac zbog svojih se nutritivnih svojstava ubrajaju među najhranjivije namirnice na svijetu, odnosno u tzv. superhranu.

Ono što je svakako najvažnije spomenuti, jest činjenica da je kakao iznimno bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma. Osim od bolesti, antioksidansi štite organizam i od slobodnih radikala, glavnih »krivaca« za starenje, a koliko je kakao bogat njima možda najbolje govori podatak da gledajući po težini, kakao ima više antioksidansa nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak i goji bobice zajedno.

2180644

Što se minerala tiče, upravo je kakao uvjerljivo najbolji izvor magnezija potrebnog srcu, mozgu i probavnom sustavu, ali i kostima. Visoki udio željeza još jedan kakaov adut, a tu su još i krom, teobromin (antibakterijska tvar), mangan, cink, bakar, vitamin C, omega 6 masne kiseline te anandamid, feniletilamin (PEA), triptofan i serotonin koji osiguravaju dobro raspoloženje i osjećaj zadovoljstva. Upravo zbog ovih potonjih, često se u ljudi javlja neodoljiva želja za čokoladom, no ono što svakako treba imati na umu jest da čokolade, unatoč visokom udjelu kakaa, nema pozitivan učinak na organizam. Naime, u procesu proizvodnje čokolade kakao se zagrijava i gubi svoja nutritivna i ljekovita svojstva pa je stoga preporučljivije kakao u prahu koristiti za izradu kolača, pudinga, frapea, raznih napitaka ili domaće čokolade.

Kakao maslac

Zbog delikatnog okusa i mirisa čokolade, kako maslac neizostavan je sastojak u pripremi smoothija, kolača, sladoleda ili svježe čokolade. Riječ je namirnici što se dobiva prešanjem kakao zrna, a osim za izradu ukusnih slastica i napitaka, koristi se i u izradi prirodne kozmetike.
Kakao maslac je žućkasto bijele boje i pretvara se u tekućinu pri temperaturama iznad 35 stupnjeva Celzija. Sastojci kakao maslaca predstavljaju brz izvor energije za naše tijelo, jer ovaj maslac ima visok udio stearinske kiseline i ne povećava razinu lošeg kolesterola u krvi. Kakao maslac mast je što je u potpunosti izvađena iz kakao zrna pa ne sadrži šećer i proteine, a istovremeno se može pohvaliti visokim udjelom vitamina i minerala. U kozmetici se kako maslac koristi u proizvodima za njegu kože budući da pomaže kod strija, ožiljaka i mrlja te daje koži vlažnost i mekoću.

Uz sve navedeno, kakao regulira i razinu šećera i kolesterola, potiče bolje pamćenje i koncentraciju, smanjuje opasnost od srčanog udara, pomaže u regulaciji krvnog tlaka... pa ne čudi da je od davnina bio cijenjena namirnica. O tome svjedoče i povijesni zapisi o astečkom kralju Montezumi prema kojemu je ovaj napitak bio rezerviran za ratnike i društvenu elitu te je imao sakralne i svečane karakteristike, ali i oni nešto noviji prema kojima je švedski botaničar Linne kakao nazvao »hranom bogova«.

A ta hrana božanstvenog okusa raste na drveću prosječne visine 4 do 8 metara i pripada zimzelenim biljkama porodice Sterculiaceae koje je u divljem obliku danas moguće pronaći jedino u podnožju Anda na visini do 200 do 400 metara nadmorske visine, u području Amazone te u blizini rijeke Orinoco u Venezueli.

2180578

Domaća svježa čokolada

Za ukusnu domaću čokoladu potrebno je pripremiti tek tri sastojka – šalicu rastopljenog kakao maslaca, pola šalice agavinog sirupa i nekoliko žlica kakao praha. Te je sastojke potrebno dobro izmiješati (u posudi uronjenoj u vruću vodu jer se smjesa brzo zgušnjava), rasporediti u posudi prethodno obloženoj papirom za pečenje, ohladiti i – izrezati te poslužiti.

2180514

Domaće čokolatine

Maštovite, ukusne i hranjive čokolatine lako je napraviti, a za to je potrebno pripremiti 200 g lješnjaka, 100 g kakao maslaca, 2-3 žlice kakaa, zobeno vrhnje te malo (himalajske) soli i vanilije u prahu.
Lješnjake je potrebno popržiti u suhoj tavi te im skinuti ovojnicu (trljajući ih tople među dlanovima), a kakao maslac rastopiti na pari. Lješnjake treba dobro izmiksati u blenderu (dok se ne napravi maslac od lješnjka), te im dodati ostale sastojke s time da se rastopljeni kakao maslac dodaje na samom kraju. Ukoliko je smjesu potrebno razrijediti, dodajte malo mlijeka te ju rasporedite u kalupe za praline ili silikonske kalupe za led (smjesa je dostatna za 40-ak čokolatina). Kalupe je na nekoliko sati najbolje staviti u zamrzivač, a kasnije je čokolatine potrebno čuvati u hladnjaku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.