Decentni i hrskavi

Speculaas keksići krasit će naše blagdanske stolove ovog Božića

P. N.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ovih blagdana isprobajte neodoljive, decentne i hrskave speculaas keksiće prema receptu Marthe Stewart



Ovi fini božićni keksići u Belgiji i Nizozemskoj počinju se pripremati još za Svetog Nikolu, a u ostalim europskim zemljama peku se za Božić. Speculaas keksi posebni su po tome što uvijek na sebi imaju neku sliku ili figuru, najčešće tradicionalnu priču ili motiv vezan za život i blagdan Sv. Nikole. Okusom su slični medenjacima, ali decentniji, tanje razvaljani i hrskaviji.


Ovog Božića isprobajte neodoljive Speculaas keksiće koji će biti prekrasan i ukusan dodatak vešem blagdanskom stolu. Recept je preuzet iz kuharice Marthe Stewart.


Sastojci:




3 ½ šalice brašna


½ žličice sode bikarbone


½ žličice soli


1 ½ žličica cimeta u prahu


1 žličica đumbira u prahu


¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića


¾ žličice kardamoma u prahu (opcionalno)


¼ žličice svježe mljevenog bijelog papra


malo mljevenih klinčića


170 g maslaca sobne temperature


1 šalica smeđeg šećera


1/3 šalice vode


šećer u prahu za posipanje


Priprema:


1. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu, sol, cimet, đumbir, muškatni oraščić, bijeli papar i klinčiće.


2. Pjenasto izmiksajte maslac i smeđi šećer. Umiješajte pola smjese s brašnom. Umiješajte vodu, a zatim ostatak smjese s brašnom. Oblikujte 3 kruga debljine otprilike 2,5 cm, obložite plastičnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena.


3. Radnu površinu pospite brašnom, a kalupe za kolačiće lagano pospite šećerom u prahu.Tijesto tanko razvaljajte (debljina ovisi o debljini kalupa). Izrežite komad tijesta veličine kalupa. Kalup utisnite u tijesto, a zatim prebacite na pladanj koji ste prethodno obložili masnim papirom. Ponovite dok ne iskoristite svo tijesto, a kolačiće postavljajte u razmacima od 2 cm. Zamrznite na jedan sat.


4. Pećnicu zagrijte na 160º C. Stavite peći prvu turu kolačića, a čim ih stavite u pećnicu, smanjite grijanje na 120º C. Pecite dok rubovi keksića ne počnu dobivati zlatno-smeđu boju, otprilike 55- 65 minuta. Izvadite iz pećnice, rashladite i uživajte.



Foto: @iamsterdam Instagram